• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Počinje suđenje za uhapšene u akciji "Lutka"

U Sudu BiH danas bi trebalo da počne glavno ročište u predmetu "Bojan Cvijan i drugi".

Suđenje je prije sedam dana odgođeno jer nisu bile ispunjene procesne pretpostavke.
Suđenje je odgođeno, jer optužena Slobodanka Tošić, prema riječima njenog branioca Nenada Rubeža, nije došla zbog bolesti.

Tužilaštvo BiH podiglo je optužnicu protiv 32 osobe u predmetu "Lutka", koja se odnosi na jednu od najvećih organizovanih kriminalnih grupa u postdejtonskoj BiH.

Ovom optužnicom rasvijetljeno je do sada više nerazjašnjenih teških ubistava na području Istočnog Sarajeva, te oružanih pljački banaka i transporta novca na području Istočnog Sarajeva i Kantona Sarajevo u iznosu od oko 10 miliona KM.

Ova lica optužena su za organizovana kriminal u vezi sa više ubistava i teških ubistava, oružanih pljački banaka i trasporta novca u višemilionskim iznosima, te pljačke, razbojništva, pranje novca i duga teška krivična djela.

Portparol Tužilaštva BiH Boris Grubešić ranije je izjavio da je Tužilaštvo spremno za postupak u ovom predmetu i da će izvesti 120 svjedoka, koji će dokazivati odgovornost optuženih.

"Tužilaštvo je uz optužnicu dostavilo i više stotina materijalnih dokaza. Zaista je riječ o jednoj od najopasnijih zločinačkih organizacija koja je djelovala na području BiH", rekao je Grubešić.

On je naglasio da će Tužilaštvo dokazati da su optuženi djelovali kao zločinačka organizacija sa jasno podijeljenim ulogama i zadacima.

Sud BiH je 4. septembra prošle godine potvrdio optužnicu u predmetu "Darko Elez i drugi", kojom su obuhvaćeni Bojan Cvijan, Sead Robović, Benan Dorić, Marko Krajišnik, Ljubiša Lalović, Davor Elez, Edin Ahmetspahić, Branimir Minić, Vladimir Pandurević i Muhamed Ramić, kojima se na teret stavlja niz krivičnih djela organizovanog kriminala u vezi sa teškim ubistvom.

Pomenute osobe optuženae su za organizovani kriminal u vezi sa dogovorom za izvršenje krivičnog djela u vezi sa teškim ubistvom, za organizovani kriminal u vezi sa pranjem novca u sticaju sa krivičnim djelom zločinačka organizacija u vezi sa krivičnim djelom razbojništvo, te krivično djelo zločinačka organizacija u vezi sa krivičnim djelom teško ubistvo.

Istovremeno, Vaso Ljubibratić, Himzo Ćato, Dejan Vukosavljević, Elvis Zlatić, Elvira Kajević, Mehmed Kajević, Benjamin Halilović, Dragan Obućina, Anes Kurbegović, Milosav Vesković, Slaviša Bobar i Mladen Mićić optuženi su za organizovani kriminal u vezi sa pranjem novca u sticaju sa krivičnim djelom zločinačka organizacija u vezi sa krivičnim djelom razbojništvo.

Davor Mandić optužen je za organizovani kriminal u vezi sa pranjem novca.

Dragan Jevtović i Slobodanka Tošić optuženi su za organizovani kriminal u vezi sa teškim ubistvom, Azim Kajević za organizovani kriminal u vezi sa dogovorom za izvršenje krivičnog djela u vezi sa teškim ubistvom.

Prema optužnici, Nermin Tahirović, Admir Ahmetspahić, Vladan Parađina, Dragan Vujičić odgovaraće za organizovani kriminal u vezi sa teškim ubistvom, te za organizovani kriminal u vezi sa pranjem novca u sticaju sa krivičnim djelom zločinačka organizacija u vezi sa razbojništvom.

Milanu Mitiću se na teret stavlja organizovani kriminal u vezi sa teškim ubistvom, te organizovani kriminal u vezi sa dogovor za izvršenje krivičnog djela u vezi sa teškim ubistvom.

Matić je optužen i za organizovani kriminal u vezi sa pranjem novca u sticaju sa krivičnim djelom zločinačka organizacija u vezi sa razbojništvom.
U međuvremenu, proces protiv optuženog Benana Dorića je obustavljen zbog njegove smrti.

Iz ove optužnice izdvojeni su Darko Elez, Davor Elez, Branimir Minić, Milosav Vesković, Vladimir Pandurević, Vaso Ljubibratić i Milan Mitić koji se nalaze u Srbiji, gdje će im se suditi.

Početak ročišta zakazan je u 9.00 časova.

(Srna, Foto: bhrt)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE