• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

BiH otpisana sa spiska za ukidanje viza

Havijer Solana rekao je u Sarajevu da BiH nije na spisku zemalja koje se kreću u smjeru ukidanja viza za građane.

 BiH otpisana sa spiska za ukidanje viza Izvor: MONDO

"Za sve zemlje postavljeni su isti zahtjevi i uslovi. Neke zemlje regiona su to prihvatile i uradile i one su već u procesu liberalizacije viznog režima. BiH još nije. Ovdje to nije učinjeno", rekao je evropski komesar za spoljnu i bezbjednosnu politiku Solana na konferenciji za novinare, nakon što je zajedno sa visokim predstavnikom za BiH Valentinom Inckom razgovarao sa šefom EUPM-a Štefanom Felerom.

Ističući da nedostatak konsenzusa među liderima sprečava ukidanje viza za građane BiH, on je rekao da je uvjeren da će se lideri u BiH promijeniti, da će se dogovoriti da budu usvojeni potrebni zakoni za to i da će uhvatiti korak i pridružiti se drugim zemljama Balkana.

"Mislim da će se nešto pozitivno dogoditi. Nadam se da će ideje o kojima smo razgovarali, a koje su okrenute ka budućnosti, biti ostvarene i da će koraci koji su neophodni biti preduzeti. Ima stvari koje mogu odmah biti urađene, koje ne zahtijevaju preveliki napor. Samo da se skupi troje, četvoro ili petoro ljudi i da kroz Parlamentarnu skupštinu BiH prođu i tamo budu usvojeni neki osnovni zakoni koji su neophodni", naglasio je Solana.

On je zajedničku posjetu BiH sa potpredsjednikom SAD Džozefom Bajdenom uporedio sa izvjesnim vidom "elektro-šoka".

"Mi smo govorili apsolutno i izuzetno jasno. Nekad veoma direktno i grubo, a samo dobri prijatelji to mogu da učine, a mi jesmo dobri prijatelji", poručio je Solana.

Prema njegovim riječima, u skoroj budućnosti može da bude nekih prilagođavanja međunarodnog prisustva u BiH.

"Sve će biti učinjeno na lagan i konstruktivan način. Onog trenutka kada budu ispunjeni uslovi koje je postavila međunarodna zajednica, te promjene biće fundamentalno pozitivne za narode u BiH. Nadam se da smo zajedno sa liderima u BiH kadri da pokrenemo zemlju naprijed i izvučemo je iz stagnacije i zastoja koji traju već nekoliko godina", smatra Solana.

Ističući da je EUPM veoma važna misija za BiH, Solana je naglasio da je ovo veoma važno vrijeme kada je u pitanju odnos između BiH i EU i međunarodne zajednice, te da nema sumnje da će uloga policije u tome, u saradnji sa evropskom policijom, biti veoma važna.

Visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbjednost Havijer Solana i visoki predstavnik u BiH Valentin Incko razgovarali su danas u Sarajevu sa šefom diplomatije BiH Svenom Alkalajem.

Ministarstvo spoljnih poslova BiH saopštilo je da su oni razgovarali o budućoj reformi Ustava BiH, aktivnostima u vezi sa kandidaturom BiH za nestalnu članicu Savjeta bezbjednosti, kao i o potencijalnim izazovima koje to članstvo nosi.

"Alkalaj je u fokus sastanka stavio liberalizaciju viznog režima i izrazio nadu da će se veoma brzo postići politički konsenzus neophodan za ispunjavanje preostalih obaveza iz Mape puta", navodi se u saopštenju.

Alkalaj je istakao važnost oslobadjanja gradjana BiH od viznog režima što bi doprinijelo stvaranju pozitivne atmosfere u toj zemlji.

Solana danas završava dvodnevnu posjetu BiH.

(Srna, na slici: Solana  u Sarajevu sa Harisom Silajdžićem)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE