• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Razišli se demonstranti u Sarajevu

Završeni protesti ispred zgrade Vlade Federacije BiH u Sarajevu gdje je nekoliko stotina demonstranata tražilo ostavku federalne Vlade.

Protesti nekoliko stotina građana ispred zgrade Vlade Federacije BiH u Sarajevu završeni su oko 17 sati iako su demonstranti najavili da će tu ostati cijeli dan.
Prvo su se razišli demonstranti koji su u Sarajevo došli iz drugih gradova FBiH.

U vrijeme protesta nekoliko časova bio je za vozila blokiran saobraćaj u Alipašinoj ulici.

Demonstranati su tražili ostavku federalne Vlade, obustavu progona svih učesnika u demonstracijama u svim gradovima FBiH, obustavu svih privatizacijskih procesa i rasprodaje javnih dobara, te reviziju dosadašnje privatizacije i procesuiranje odgovornih.

Oni su tražili i ukidanje beneficija u institucijama i organima javne uprave na svim nivoima, uključujući naknade na plate nakon prestanka javne funkcije, odnosno takozvani "bijeli hljeb", kao i naknade za odvojeni život.

Traže i ukidanje mjesečnih naknada za rad članova upravnih odbora, komisija i drugih upravnih tijela u javnim preduzećima, uvođenje progresivnih poreskih stopa, kao i pokretanje inicijative prema parlamentu BiH za izmjenu zakona o PDV-u.

Od vlasti traže i hitno usklađivanje penzija sa rastom prosječne plate u FBiH, kao i trenutnu obustavu zaduživanja kod Međunarodnog monetarnog fonda.

Ispred zgrade Vlade bila je postavljena metalna ograda, a proteste, koji su protekli bez incidenata, obezbjeđivao je veliki broj pripadnika MUP-a Sarajevskog kantona i Federalne uprave policije.

U Sarajevo su danas došli građani iz Mostara, Zenice, Konjica, Zavidovića, Maglaja, Tešnja, Fojnice, Srebrenika.

Protest i u Mostaru

Danas se na Španskom trgu u Mostaru okupilo tridesetak građana koji su izrazili nezadovoljstvo stanjem u državi te kritikovali Vladu koja je održala sjednicu u tom gradu.

"Danas su u Sarajevu održani zajednički protesti, kojima je prisustvovao i neformalni vođa protesta u Mostaru Muharem Hindić Mušica. I dok su građani tražili prava ispred zgrade Vlade ministri su se sastali u Mostaru i tim činom pokazali pravo lice i odnos prema građanima koji su ih i birali", istakli su demonstranti, prenijeli su federalni mediji.

(Srna/MONDO, Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE