• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Ponovo ugrožena imovina povratnika u Vozući

Bezbjednost i imovina srpskih povratnika u vozućkom naselju Predrazi u FBiH narušena je nekontrolisanim ubacivanjem krda divljih svinja.

To e organizovala lokalna Sekcija Lovačkog društva "Klek" iz Zavidovića, izjavio je Srni predsjednik Zavičajnog udruženja Zavidovićana Zoran Blagojević.
Blagojević je osudio ubacivanje krda opasne divljači, pravljenje hranilišta u blizi srpskih kuća i ignorisanje žalbi srpske povratničke populacije u Predrazima da su ugrožena njihova bezbjednost i imovina.

"Riječ je o krdu od oko 16 poludivljih svinja dovezenih sa nepoznatog uzgojilišta, veterinarski čipovano", naveo je Blagojević i dodao da se životinje ne plaše ljudi i dolaze neposredno do samih kuća i pomoćnih objekata, praveći ogromnu štetu na poljoprivrednim zasadima i objektima.

On je naglasio da su životinje unijele nemir među povratnike, mahom starije populacije, koji se brinu za svoju sigurnost zbog bliskih susreta sa tim životinjama.

Blagojević je ocijenio ovakvo ponašanje kao još jednu negativnost u nizu kada je atakovano na imovinu i bezbjedan život povratnika Srba na područje Vozuće.

On je podsjetio da je Udruženje posljednji kontakt sa predstavnicima vlasti iz Zeničko-dobojskog kantona ostvarilo prošle godine tokom posjete Doboju tadašnjeg premijera ovog kantona Muniba Husejnagića i ministra unutrašnjih poslova Rifata Delića, a u vezi sa fizičkim napadom na 53-godišnjeg Duška Đurića iz zaseoka Trnići kod Stoga, naselja 23 kilometra udaljenog od Zavidovića.

"Tadašnja obećanja o obezbjeđivanju sigurnosti povratničkoj populaciji nisu ispoštovana", istakao je Blagojević, ukazavši da premijer Zeničko-dobojskog kantona do danas nije odgovorio zahtjevima Zavičajnog udruženja Zavidovićana za održavanje sastanka na kojem bi se razgovaralo o obezbjeđivanju normalnog života lokalnom srpskom stanovništvu.

Mještanin naselja Predrazi Desimir Pašalić rekao je da mu je krdo pričinilo štetu u bašti i voćnjaku, a da je žica, koju je postavio da se zaštiti, ukradena.

On je naveo da su predstavnici Lovačkog društva izašli na teren, ali nakon razgovora nisu preduzete radnje da se situacija promijeni.

"Licemjerno je tumačenje da se `otvorenim lovištem` smatra prostor udaljen od kuća svega 300 metara i da je na mještanima da zaštite svoja imanja", izjavio je Pašalić.

Mještanin Sretko Ilić rekao je da već mjesec dana, od kako je dovezeno krdo na ovo područje, danonoćno odbijaju životinje od svog imanja.

On je naveo da je policija obaviještena o ovom slučaju.

Dalija Mujkić, ispred Lovačkog društva "Klek", naveo je da je za dati slučaj odgovorna lovačka Sekcija iz Vozuće, ali nije mogao dostaviti kontakt broj odgovorne osobe.

Vozuća u opštini Zavidovići jedno je od najvećih srpskih stratišta na Ozrenu. Iz Vozuće je raseljeno 1.920 porodica, odnosno 7.860 stanovnika.

Masovno stradanje Vozućana tokom proteklog rata dogodilo se između 10. i 24. septembra 1995. godine usljed ofanzive 2. i 3. korpusa takozvane Armije BiH, NATO snaga za brze intervencije i odreda "El mudžahid".

Nakon 1995. godine, na područje Vozuće vratilo se pet odsto Srba ili oko 70 srpskih porodica.

(Srna, Foto: Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE