• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

“Aprilski paket” za BiH od Njemačke i Amerike

Pokrenuta nova inicijativa za rješavanje gorućih pitanja u BiH, a jedno od njih je i promjena Ustava.

Sjedinjene Američke Države i Njemačka započele su inicijalne razgovore o novoj inicijativi za rješavanje ključnih pitanja, uključujući ustavne promjene u Bosni i Herecegovini, saznaje novinska agencija Patria (NAP) iz pouzdanih diplomatskih izvora.

Sve je intenzivirano nakon nedavne posjete američkog predsjednik Baraka Obame Briselu, gdje je donesen zaključak da postoji zabrinutost i izražena „spremnost da pomognemo zemlji da bude bliža evropskim i evroatlanskim strukturama“.

Nova međunarodna inicijativa bi imala svoju kulminaciju na proljeće naredne godine, potvrđeno je agenciji Patria iz više izvora. Posljednjih sedmica su intenzivirani kontakti na relaciji Vašington-Berlin, i to, u prvom talasu, na nivou uticajnih nevladinih organizacija koje imaju dobre veze sa administracijama.

Ti razgovori, od kojih su neki već održani u Berlinu imaju za cilj isprogramirati realne ciljeve i domete
nove međunarodne inicijative.

Za sada u razgovore nisu uključeni zvaničnici iz BiH, već samo administracija nižeg ranga i bivše diplomate, koji pripremaju nekoliko scenarija za razgovore, te osobu koja bi bila nosilac inicijative.

Ono što je jasno da će nova incijativa biti fokusirana na realne reforme koje se tiču funkcionalnosti, na primjer, uspostavljanje državnog ministarstva poljoprivrede, te praktične izmjene ustava koje bi omogućile rad državnih organa bez stalnih blokada. Još se vode razgovori o tome da li u paket uključivati i reformu Federacije BiH, za koju neki smatraju da je preduslov ustavnih reformi.

Neka vrsta polaznog dokumenta je „aprilski paket“ ustavnih reformi koji je već jednom pao u Parlamentu BiH, ali je imao široku podršku i bio najbliži korak ka definiranju „zajedničke vizije u BiH“.
Vašington je zainteresovao Njemačku, čiji je glas u Evropskoj uniji najjači da se uključi u ovu inicijativu, posebno ako Berlin preuzme i mjesto visokog povjerenika za spoljnu politiku i sigurnost EU koji bi, vjerovatno bio i nosilac nove inicijative.

Zvaničnici direktno zaduženi za BiH u američkoj i evropskoj diplomatiji pripremaju već duže vrijeme teren izjavama u kojima traže preispitivanje dosadašnjeg stava prema BiH, u čemu je najpreciznija bila Viktorija Nuland, pomoćnik državnog sekretara SAD za Evropu i Evroaziju koja je "najavila preispitivanje međunarodnog pristupa BiH" odmah po preuzimanju nove funkcije.

(Patria, foto: AP)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE