• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Dodik: Bajden promovisao novu politiku SAD

Premijer RS zadovoljan razgovorima sa Džozefom Bajdenom i promocijom nove politike SAD prema BiH

 Dodik: Bajden promovisao novu politiku SAD Izvor: MONDO

Predsjednik Vlade Republike Srpske (RS) Milorad Dodik rekao je da je veoma zadovoljan razgovorima sa potpredsjednikom SAD Džozefom Bajdenom, jer su SAD promovisale novu politiku prema BiH i jasno istakle da se u BiH ništa ne može dogoditi bez kompromisa, konsenzusa i poštivanja Dejtonskog sporazuma.

Dodik je istakao da SAD nemaju namjeru da se bave donošenjem jednostranih odluka nego da žele pomoći ukoliko ta pomoć bude tražena.

Premijer RS je rekao novinarima u Banjaluci da SAD očekuju da će ubrzo biti završen proces zatvaranja OHR-a ispunjavanjem ''pet plus dva'' uslova, nakon čega bi se pristupilo rješavanju ustavnih problema u BiH.

Dodik je dodao da je na zajedničkom sastanku sa liderima osam političkih partija predsjednik SDA Sulejman Tihić pokušao da dramatizuje stvar u vezi sa OHR-om, smatrajući da bi njegovim odlaskom došlo do nemira u BiH.

"Možda je to Tihićeva želja. Što se tiče RS, nereda neće biti", rekao je Dodik i dodao da je ponovio stav da će zatvaranje kancelarije OHR-a omogućiti evropske integracije BiH.

Dodik je potvrdio da je na odvojenom sastanku sa Bajdenom apostrofirana činjenica da u Ustavu BiH postoji takozvani nacionalni ekskluzivitet koji podrazumijeva odrednicu da se za člana Predsjedništva BiH kandiduje samo jedan Srbin iz RS i Bošnjak i Hrvat iz Federacije BiH.

"Nemamo ništa protiv u RS da se ta odrednica briše i da se umjesto Srbin stavi jedan iz RS", rekao je Dodik.

Dodik je naglasio da je na odvojenom sastanku Bajden od njega tražio stav o Natou, gdje je on rekao da nema ništa protiv Alijanse.

"Spreman sam da istog trenutka potpišem saglasnost učlanjenja BiH za Nato i to je ono što sam prenio američkom dilomati", istakao je Dodik i dodao da i dalje stoji iza svojih stavova i da se ne osjeća odgovornim za retoriku koju je iznosio.

On je dodao da je u Sarajevu, povodom posjete Bajdena, napravljena atmosfera kao da dolazi čovjek sa mačem u ruci, a ne potpredsjednik SAD.

"Pražavajuća činjenica je da je Bajden došao u BiH, a da ta zemlja nije imala nijedan sastanak koji bi se bavio posjetom ovako visokog gosta, što govori o BiH i njenom odnosu prema tako važnom gostu", rekao je Dodik.

Dodik smatra da je BiH dosta učinila na putu ka evroatlantskim integracijama i da će se to i nastaviti.

"Ono što RS traži je da se poštuje Dejtonski sporazum onako kako je potpisan, da smo mi strana u Dejtonu i da nismo spremni na različita tumačenja Dejtonskog sporazuma", rekao je Dodik.

On je dodao da je Bajden u razgovoru potvrdio privrženost Dejtonskom sporazumu i činjenici da je BiH sastavljena od dva entiteta, te da sama, bez miješanja sa strane, rješava unutrašnju organizaciju, a da SAD pomognu BiH.

(Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE