• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Radojičić: Zakon o povratnicima - bespravan

Federalni Zakon o pravima povratnika u prijeratno mjesto prebivališta u Srpskoj i Brčko distriktu je čist izborni inženjernig, izjavio Radojičić

Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Igor Radojičić ocijenio je da je federalni Zakon o pravima povratnika u prijeratno mjesto prebivališta u Srpskoj i Brčko distriktu čist izborni inženjernig i najavio da će Srpska od Ustavnog suda BiH tražiti ocjenu njegove ustavnosti.

"Onog momenta kada ovaj zakon stupi na snagu, objavljivanjem u Službenim novinama Federacije BiH, mi će ići na Ustavni sud BiH sa zahtjevom za privremenom mjerom i ocjenom ustavnosti. Istovremeno smo obavezali Vladu Srpske da predloži akt koji će biti kontramjera", naglasio je Radojičić.

On je ocijenio da zakon, koji je juče usvojio Dom naroda Parlamenta FBiH predstavlja čist izborni inženjering, jer je koncept političkih partija iz Federacije BiH i Koalicije "Prvi mart", dovesti na hiljade birača u Srpsku, koji će svoja prava ostvarivati u FBiH, a glasati u Srpskoj.

Radojičić je novinarima u Banjaluci rekao da je potpuno bespravno da se zakonom FBiH regulišu prava u Republici Srpskoj, te naglasio da niko nema pravo ostavrivati dvostruku zdravstvenu zaštitu, niti na dva mjesta primati dječiji dodatak, invalidninu, penziju i slično.

"Taj zakon povratnicima u Republiku Srpsku daje pravo glasa i prijave prebivališa, a u Federaciji BiH im zadržava sva ostala prava, kao što su socijalna, zdravstvena i dječija zaštita, čak i oslobađanje određenih poreskih obaveza", objasnio je Radojičić.

Komentarišući mogućnost da se Mustafa Cerić kandiduje za člana Predsjedništva BiH, Radojičić je naveo da je to nebitno, te da bošnjačkog člana Predsjedništva biraju Bošnjaci iz Federcije BiH, kao što će Republika Srpska izabrati člana koji će nju predstvaljati.

Govoreći o Zakonu o prebivalištu i boravištu Srpske, on je istakao da je put ovog akta predvidiv, jer je Klub Bošnjaka u Vijeću naroda već najavio zaštitu vitalnog nacionalnog interesa pred Ustvanim sudom Republike Srpske.

"Već je najavljeno i da će, ako zakon prođe proceduru Ustavnog suda Srpske, ovo pitanje biti otvoreno pred Ustavnim sudom BiH", rekao je Radojičić.

Osvrćući se na odluku Vlade da ograniči članstvu o upravnim i nadzornim odborima, direktorima i članovima uprava javnih preduzeća, fondova, ustavnova i agencija, Radojičić smatra da je bilo krajnje vrijeme za takav potez.

(Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE