• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Ambasada SAD: Bajden i Solana podržali reforme u BiH

Potpredsjednik SAD i visoki predstavnik EU za spoljnu politiku podržali reforme u BiH, zabrinuti zbog političke atmosfere i ekonomskih prilika

 Ambasada SAD: Bajden i Solana podržali reforme u BiH Izvor: MONDO

Džozef Bajden i Havijer Solana poslije posjete BiH saopštili su da podržavaju evroatlantske integacije te zemlje, ali i izrazili zabrinutost zbog političke atmosfere i ekonomskih prilika, saopštila je ambasada SAD u Sarajevu.

"Podržavamo težnje stanovnika BiH ka pridruženju evropskim i trans-atlantskim institucijama. Takodje podržavamo reforme koje će biti potrebne za ostvarenje ove evropske budućnosti", izjavili su Bajden i Solana, koji su u srijedu u Sarajevu razgovarali s najvišim zvaničnicima BiH, stranačkim liderima i Visokim predstavnikom u BiH.

Visoki zvaničnici SAD i EU su izrazili podršku liderima koji, kako su naveli, "imaju hrabrosti da, kako bi došli do kompromisa, prevazidju etničke podjele, grade poverenje, učvršćuju stabilnost i donose prosperitet BiH".

"Zabrinuti smo zbog izjava i aktivnosti u posljednjih nekoliko godina koje predstavljaju pretnju teritorijalnom integritetu BiH, ovlašćenjima države i pravima entiteta", navodi se u zajedničkoj izjavi.

Oni su izrazili i zabrinutost zbog ekonomske situacije, ali i za "nezavisnost pravosudnih institucija i vladavinu zakona".

Naveli su i da je potrebna veća fiskalna kontrola, finansijska odgovornost i transparentnost.

Bajden i Solana su ukazali da BiH može ove godine napravit važan korak ka NATO-u i EU ako ispuni pet ciljeva i dva uslova koje je postavio Savjet za implementaciju mira povodom zatvaranja Kancelarije visokog predstavnika i njene tranzicije u Kancelariju specijalnog predstavnika EU.

To su, izmedju ostalog, raspodela državne imovine izmedju države i entiteta, pitanje vojne imovine, uključujući uništavanje viška naoružanja, municije i eksplozivnih sredstava, pozitivna ocjena Savjeta za implementaciju mira u vezi sa situacijom u BiH na osnovu usaglašenosti s Dejtonskim sporazumom, navodi se u saopštenju.

Bajden i Solana su naveli da je to samo prvi korak, a da još puno toga treba uraditi i da će napredovanje ka EU i NATO-u donijeti "istinske prednosti gradjanima BiH" - bezvizni režim, više aktivnosti u oblasti trgovine i investicija, podrška ekonomskom razvoju i prosperitetnoj, stabilnoj budućnosti BiH u integrisanom regionu zapadnog Balkana.

(Beta)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE