• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

EU: Lideri BiH da poslušaju građane

Savjet Evrope na čelu sa Ketrin Ešton podržao inicijativu Evropske komisije pod nazivom “Paket za ekonomski rast”.

Svrha tog paketa je da se pomogne BiH da sprovede ekonomske reforme, a u okviru tog paketa Brisel će zajednos a vlastima BiH definisati korake za bolji ekonomski razvojm javlja Novinska agencija Patria.

"EU je čula javne proteste i pozive građana da se poboljša ekonomska i socijalna situacija. Svi građani, uključujući i mlade moraju dobiti nove prilike. Pozivamo izabrane zvaničnike da odmah ponude odgovore na tu zabronutost. Kolektivna odgovornost je na političkim liderima", navode iz EU.

Takođe, EU je podržala proširivanje odnosa sa BiH.

"Kratkoročno, EU traži od domaćih institucija i lidera da se fokusiraju na hitne prioritete: aktivno angažovati civilno društvo i uzeti u obzir potrebe građana, fokusirati se na socijalno-ekonomska pitanja, posebno nezaposlenost, poboljšati koordinaciju ekonomskih i fiskalnih politika, napraviti bolje okruženje za biznis, pretočiti legitimnu zabrinutost građana u inicijative koje se mogu provesti uključujući jačanje prava, borbu protiv korupcije, te mjere odgovornosti i zaštitu ljudskih prava", navodi se između ostalog u zaključcima.

Podržano je i dodatno razvijanje Strukturalnog dijaloga o pravosuđu, posebno u pogledu mjera protiv korupcije. Traži se i brže sprovođenje projekata koje EU finansira kroz IPA fondove. Izražava se žaljenje što je zbog neaktivnosti vlasti BiH dio tih fondova izgubljen. Uz to, EU je zabrinuta zbog odgađanja održavanja sjednica pet Podkomiteta za Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju jer postoji neslaganje u Savjet ministara BiH.

Na kraju, zaključuje se da EU neće odustati ni od ostalih uvjeta za napredak na evropskom putu, uključujući i provođenje presude Sejdić-Finci, te usvajanja mehanizma za koordinaciju, prenosi NAP.

(MONDO, foto: Tanjug/AP)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE