• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Nema dogovora o raspodjeli državne imovine

Komisije za raspodjelu državne imovine BiH nije postigla dogovor o raspodjeli jer nije postignuta saglasnost članova iz Federacije BiH i RS.

 Nema dogovora o raspodjeli državne imovine Izvor: MONDO

“Posljednji kompromisni prijedlog da imovina istovremeno bude uknjižena na BiH i istim članom zakona rasknjižavana na niže nivoe vlasti, nije dobio podršku”, rekao je Zvonimir Kutleša, predsjednik Komisije za raspodjelu državne imovine.

On je istakao da Komisija nema političkih pritisaka u radu, niti signala od političkih lidera.

"Ukoliko žele, mogu dati sugestije i olakšati nam posao. Sve je stalo u suprotstavljenim stavovima o prvobitnom načinu knjiženja imovine", rekao je Kutleša za sutrašnje izdanje "Fokusa".

On je podsjetio da su prijedlozi bili potpuno suprotstavljeni, navodeći da članovi komisije iz Federacije BiH nastoje da u zakon bude uvršteno da se imovina prvenstveno knjiži na BiH, dok članovi iz Republike Srpske tvrde da svaki nivo vlasti treba imati vlastitu imovinu, uključujući i BiH, koja treba da dobije imovinu neophodnu za nesmetano funkcionisanje institucija.

"Pokrenućemo aktivnosti na izradi novog prijedloga zakona o raspodjeli državne imovine. Radna grupa za popis imovine radi nezavisno od ove komisije, tačnije rade paralelno", rekao je Kutleša.

Prema njegovim riječima, komisija, bez obzira na radnu grupu, može donijeti zakon o raspodjeli imovine.

"Radna grupa do kraja septembra trebalo bi da popiše kompletnu imovinu koja će biti predmet raspodjele. Na osnovu zakona, koji će biti donesen, iako u ovom trenutku ne znamo kako će izgledati, i spiska imovine koji utvrdi Radna grupa, biće napravljen sporazum o raspodjeli imovine između različitih nivoa vlasti", pojasnio je Kutleša.

Govoreći o isteku mandata pojedinih članova komisije, Kutleša je istakao da je to pitanje razriješeno, da su nova dva člana iz FBiH Jasminka Suša i Tihomir Ćurak, te da se promjena članova neće odraziti na rad komisije.

"Sporedno pitanje postalo je ključno. I dalje mislim da je moj prijedlog najrealniji, a podrazumijevao je da se jednim članom zakona definiše uknjižba imovine na BiH i niže nivoe vlasti istovremeno. To je kompromis. Do nekog kompromisa moramo doći", kaže Kutleša.

(Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE