• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Bošnjački lobisti ostali razočarani

Nakon Bajdenove posjete Sarajevu bošnjački lobisti ostali su razočarani, ocjenjuje se u Banjaluci.

 Bošnjački lobisti ostali razočarani Izvor: MONDO

Predsjednik Narodne skupštine Republike srpske (RS) Igor Radojičić izjavio je da se veći dio sarajevske političke čaršije, iščekujući dolazak potpredsjednika SAD Džozefa Bajdena, ponašao kao da "čeka Godoa", ali je poslije njegovog obraćanja u parlamentu BiH postalo čigledno da su uzalud čekali.

Radojičić je istakao da je u sarajevskoj javnosti stvorena fama o imenovanju specijalnog američkog izaslanika za Balkan, koji bi trebalo da bude "jači" i od visokog predstavnika.

"Nijednom riječju Bajden nije mogao da navede na zaključak da će SAD zaista tako i postupiti. S pravom se može postaviti pitanje zašto bi to Vašington radio, ako je ovdje prisutan kroz svoju ambasadu, OHR i Savjet za primjenu mira", rekao je Radojičić za "Pres".

Prema njegovim riječima, ta priča je posljedica nerealnih očekivanja u Sarajevu da će SAD poslati nekog "supermena" koji će donijeti novi ustav i to pod uticajem samo jedne strane.

Radojičić je rekao da je Bajdenov govor bio tipično američki, a da su se mnoge od Bajdenovih poruka čule i ranije, dok su ključne bile one o ubrzanju na putu ka EU i NATO-u.

"Različita tumačenja istupa potpredsjednika SAD posljedica su toga što mnogi ne razumiju takav stil", kaže Radojičić.

Predsjednik Srpskog pokreta nevladinih asocijacija Branislav Dukić rekao je da su bošnjački lobisti predvođeni liderom Stranke za BiH Harisom Silajdžićem, koji izdvajaju veliki novac u SAD, ostali razočarani zbog realne politike nove američke administracije koju je prenio potpredsjednik SAD DŽozef Bajden.

Dukić je rekao da je Amerika shvatila da u BiH postoje druga dva naroda, a potvrda toga je činjenica da će BiH u EU ući sa dva entiteta.

''Mislili su da će Bajden doći sa stavom koji će kriviti RS. Tako bi se stvorili argumenti za centralizaciju i unitarizaciju, što bi rezultiralo da druga dva naroda u BiH postanu nacionalna manjina", rekao je Dukić.

Politički analitičar iz Banjaluke Danijel Simić ocijenio je da je jednostavno identifikovati političare koji imaju obavještajno-finansijske izvore u SAD, jer će oni konstatovati da je posjeta Bajdena nagovještaj jačeg angažmana te zemlje u BiH, što nije tačno, piše "Fokus" u današnjem broju.

''Osnovni problem domaće političke elite bliske američkim krugovima jeste da su SAD sila u opadanju. Posjeta Bajdena, a ne američkog predsjednika Baraka Obame, jeste dokaz da se oni neće baviti situacijom u BiH na način kako to pojedini domaći političari priželjkuju'', rekao je Simić.

(MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE