• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Podrška Španije putu BiH ka EU

Ministar inoistranih poslova Španije Miguel Angel Moratinos razgovarao danas u Sarajevu sa najvišim zvaničnicima BiH.

 Podrška Španije putu BiH ka EU Izvor: MONDO

Ministar inostranih poslova Španije Miguel Angel Moratinos danas je u Sarajevu ministru inostranih poslova BiH Svenu Alkalaju prenio spremnost svoje zemlje, koja 1. januara 2010. preuzima predsjedavanje EU, da pomogne BiH na putu ka evroatlantskim integracijama, a posebno u dobijanju kandidatskog statusa za članstvo u Uniji.

Alkalaj je na konferenciji za novinare rekao da su od Moratinosa dobijena uvjeravanja da će Španija podržati liberalizaciju viznog režima za BiH, ali i druge zemlje zapadnog Balkana, te kandidaturu BiH za nestalnog člana Savjeta bezbjednosti UN i dobijanje akcionog programa za članstvo u Nato.

Španskog ministra inostranih poslova Alkalaj je upoznao o trenutnoj političkoj situaciji u zemlji, prioritetima spoljne politike BiH i rezultatima posjete američkog potpredsjednika DŽozefa Bajdena i predstavnika EU za spoljnu politiku i bezbjednost Havijera Solane.

"Poruke koje smo dobili tokom ovih visokih posjeta jesu da SAD i Evropa rade zajedno i da žele da pomognu regionu, a druga važna stvar jeste da se Amerika ponovo vratila na ove prostore i da želi da završi posao započet u Dejtonu", dodao je ministar inostranih poslova BiH.

Moratinos smatra da BiH ima dovoljno vremena do 1. januara iduće godine, odnosno do početka španskog predsjedavanja EU, da pokrene potrebne procese za liberalizaciju viznog režima, dobijanje kandidatskog statusa u EU i uključenje u Nato procese.

Prema njegovim riječima, Španija je voljna da podrži BiH i podstakne njene političke lidere na istorijski korak potreban za evroatlantske integracije.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Nebojša Radmanović istakao je da bi BiH trebalo da u ovoj godini dostavi aplikaciju za kandidatski status u EU, što bi možda moglo značiti dobijanje tog statusa početkom naredne godine, u vrijeme španskog predsjedavanja EU.

Radmanović je istakao da je ulazak u EU i NATO jedinstveno opredjeljenje BiH i dodao da BiH na ovom putu u 2009. godini može učiniti mnogo, naglasivši da je i posjeta američkog potpredsjednika DŽozefa Bajdena i visokog predstavnika EU za spoljnu politiku i bezbjednost Havijera Solane podrška BiH na tom putu.

Tokom susreta članova Predsjedništva BiH sa ministrom inostranih poslova Španije Miguelom Angelom Moratinosom, Radmanović je posebno važnim ocijenio pitanje bezviznog režima.

On je dodao da se BiH trudi da ispuni preostale uslove, ali i da se EU mora potruditi, s obzirom na "vidljiv različit pristup zemalja EU prema zemljama zapadnog Balkana".

Član Predsjedništva BiH Željko Komšić rekao je da su pred BiH tri cilja - EU, NATO i ukidanje viznog režima, ocijenivši Bajdenovu i Solaninu posjetu veoma korisnom za BiH i regiju, saopšteno je iz Predsjedništva BiH.

On je naveo da bi za BiH bilo značajno da zemlje članice EU ubrzaju proces ratifikacije Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju.

Član Predsjedništva BiH Haris Silajdžić istakao je tokom susreta da BiH neće zaboraviti da su 24 španska vojnika izgubila živote u BiH, te izrazio zahvalnost za podršku Španije BiH.

Govoreći o opredjeljenju BiH ka ulasku u EU, Silajdžić je istakao da BiH treba Evropu, ali i da Evropa treba BiH.

(Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE