• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

BiH izručuje Glavaša?

Hrvatska će uskoro od BiH zatražiti izručenje Branimira Glavaša i neće čekati da istekne rok od 40 dana, koliko predviđa međunarodna konvencija.

 BiH izručuje Glavaša? Izvor: MONDO


Hrvatski ministar pravosuđa Ivan Šimonović objasnio je da je Ministarstvo pravosuđa tek danas od pravosudnih vlasti BiH dobilo obavještenje o roku od 40 dana u kome mora dostaviti zahtjev za izručenje saborskog poslanika nepravosnažno osuđenog na deset godina zatvora zbog ratnog zločina nad srpskim civilima u Osijeku 1991. godine.

"Tek danas je ostvarena procesna pretpostavka da se počne pripremati zahtjev za izručenjem nepravosnažno osuđenog Glavaša", rekao je Šimonović, dodavši da je većina potrebne dokumentacije već prikupljena.

Odgovarajući na pitanje kada će se i na koji način urediti pitanje izručenja među državama sa područja bivše Jugoslavije, Šimonović je podsjetio da Hrvatska jedina ima ustavnu odredbu koja sprečava izručenje njenih državljana, ali se u okviru priprema za najavljene promjene Ustava radi na izmjeni te odredbe jer to traži EU zbog tzv. evropskog naloga, prema kome će se hrvatski građani moći izručivati zemljama članicama EU.

Šimonović tvrdi da Ministarstvo radi i na tome da se sa susjednim zemljama, koje nisu članice EU, potpišu bilateralni sporazumi na osnovu kojih bi se međusobno mogli izručivati građani.

"Za početak, to bi se odnosilo samo na okrivljene za organizovani kriminal i korupciju", kaže Šimonović.

On je najavio da će biti dopunjen sporazum sa BiH iz 1996. godine, prema kome je moguće izdržavanje zatvorske kazne u drugoj državi, ali uz pretpostavku da na to pristane i osuđenik.

Šimonović je objasnio da bi se, prema izmijenjenom sporazumu, izdržavanje kazne moglo provesti i bez saglasnosti osuđenika, ali od toga bi mogli biti izuzeti osuđeni zbog vojnih, političkih i finansijskih krivičnih djela.

On je dodao da se radi i na tome da se izbjegne zloupotreba dvojnog državljanstva.

Glavaša je Županijski sud u Zagrebu 8. maja osudio na deset godina zatvora zbog ratnih zločina protiv srpskih civila u Osijeku 1991. godine, dok je petoro njegovih suoptuženika osuđeno na kazne od pet do osam godina zatvora.

(Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE