• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Turci ušli u trag "džihad-djevojkama"

Turska obavještajna služba je detektovala signal sa mobilnog telefona jedne od dvije austrijske tinejdžerke koje su namamljene da dođu u Siriju.

Turska obavještajna služba je detektovala signal koji bi mogao da bude sa mobilnog telefona jedne od dvije austrijske tinejdžerke koje su, kako neki vjeruju, namamljene da dođu u Siriju.

Interpol je proglasio nestalim osobama Samru Kesinović (16) i Sabinu Selimović (15), rođene u Austriji, koje su 10. aprila nestale iz svojih kuća u Beču.

Njihovi roditelji, izbjeglice iz Bosne koje su došle u Austriju devedesetih, rekli su za bosanski "Dnevni avaz" da su saznali da su se njihove ćerke ukrcale u avion koji je letio iz Beča u Adanu, nedaleko od sirijske granice.

On su ispričali i da su našli pisma sakrivena u njihovim udžbenicima u kojima pišu da su "izabrale pravi put" i da idu sa se "bore za islam u Siriji".

Iako nekoliko veb sajtova povezanih sa različitim sirijskim grupama tvrde da su se djevojčice pridružile "džihadistima", izgleda da su neke od njihovih fotografija u islamskoj odjeći montirane, piše turski "Hurijet".

Budući da njihove porodice vjeruju da su im ćerke u Istanbulu, turska obavještajna služba je pokušala da uhvati signale sa njihovih mobilnih telefona, mada su oni, navodno, isključeni.

Ali zahvaljujući naprednijim tehnikama, obavještajci su uspjeli da uhvate jedan signal koji možda potiče od jednog od njihovih telefona, iako je aparat i dalje isključen.

Jedan turski zvaničnik je za "Hurijet" izjavio da je signal došao iz jedne oblasti u sjevernoj Siriji koja se nalazi pod kontrolom Islamske države Iraka i Levanta, ogranka Al Kaide.

"Njih drži Al Kaida u Siriji. Mi ne mislimo da će ih oni dugo držati na istom mjestu, imajući u vidu međunarodnu pažnju koju su djevojčice izazvale", kazao je zvaničnik.

(Tanjug, Foto: Guliver/Getty Images/Thinkstock)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE