• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Patrijarh služio liturgiju u selu Mlaka

Episkop lipljanski Jovan izjavio je da rane iz Jasenovca u srpskom narodu nikada neće zacijeliti osim u carstvu nebeskom.

Episkop lipljanski Jovan izjavio je danas da rane iz Jasenovca u srpskom narodu nikada neće zacijeliti osim u carstvu nebeskom, jer dubljih rana u hrišćanskoj istoriji teško da je bilo.

Vladika Jovan koji je u selu Mlaka prisustvovao Svetoj arhijerejskoj liturgiji, koju je u dijelom obnovljenom hramu Svetog Ilije služio Njegova svetost patrijarh srpski Irinej, rekao je novinarima da u istoriji Crkve nikada nije zabilježeno stradanje za ime Hristovo u ovolikom broju, kao što je to bilo u Jasenovcu.

Prema njegovim riječima, nije slučajno da su u Drugom svjetskom ratu najviše stradali bogonosni narodi kao što je jevrejski, ruski, grčki i srpski.

Episkop lipljanski je istakao da srpski narod ne radi dovoljno na njegovanju sjećanja na stradanje u Drugom svjetskom ratu.

"Mi se sputavamo jer nismo u mogućnosti da uradimo nešto veliko ali treba da radimo sitnim koracima i u kontinuitetu jer bi u tome bila naša prednost u očuvanju sjećanja na stradanje srpskog naroda", rekao je vladika Jovan.

Direktor Sekretarijata za vjere Republike Srpske Dragan Davidović najavio je danas da će Srpska i njeno rukovodstvo moralno, finansijski i duhovno stati iza projekta hristijanizacije Jasenovca kao najvećeg stratišta srpskog i drugih naroda.

On je rekao da je ideja o tome da se obnovi hram Svetog Ilije u Mlaki kao znak pomena svim stradalim u Drugom svjetskom ratu potekla iz Republike Srpske i Sekretarijata za vjere, koje je finansijski pomoglo početnu obnovu hrama da bi se u njemu moglo vršiti bogosluženje.

"Republika Srpska će nastaviti da pomaže Srpsku pravoslavnu crkvu u sanaciji ovog hrama, a učestvovaće i u izgradnji novih spomen-obilježja koja ne postoje u mjestu Mlaka gdje je bilo najveće sabirno mjesto u okviru logora Jasenovac za žene i djecu sa Kozare", dodao je Davidović.

Njegova svetost patrijarh srpski Irinej, mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije i vladika lipljanski Jovan služili su danas Svetu arhijerejsku liturgiju u obnovljenom hramu Svetog Ilije u selu Mlaka kod Jasenovca povodom obilježavanja Dana proboja jasenovačkih logoraša - 22. aprila.

Selo Mlaka bilo je u Drugom svjetskom ratu sabirni centar logora Jasenovac za žene i djecu sa Kozare. Dnevno je od gladi, vrućine i zaraznih bolesti umiralo više od 30-oro djece. Na ovom mjestu nalazi se nekoliko velikih stratišta.

(Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE