• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Zbog milionskih dugovanja apoteke na izdisaju

U Federaciji BiH, skoro 750 apoteka je pred kolapsom a direktno je ugrožena isporuka lijekova građanima.

Procjenjuje se da su, zbog nepovoljnih uslova poslovanja, privatne apoteke u dubiozi od oko 150 miliona evra i mnoge su pred zatvaranjem.

Kako je za "Dnevni avaz" rekao predsjednik Udruženja privatnih apoteka FBiH Edin Hodžić, apoteke ne mogu da plate dugove dobavljačima, jer kantonalni zavodi zdravstvenog osiguranja njima ne plaćaju izdate lijekove na vrijeme.

Apotekari, koji svojim novcem unaprijed plaćaju i PDV, ostaju nelikvidne, pa osim što ne mogu da nabave lijekove, ne izmiruju ni osnovne obaveze, radnicima duguju plate, ne uplaćuju doprinose...

"Dobavljači trenutno obustavljaju isporuku lijekova, a prijeti nam i zaračunavanje bankarskih kamata, tužbe, oduzimanje imovine... Sve to će rezultirati nestašicom lijekova za građane", upozorio je Hodžić.

Prema njegovom mišljenju, za ove probleme odgovorni su Federalno i kantonalna ministarstva zdravstva kao i zavodi zdravstvenog osiguranja.

Kako je objasnio, apoteke ne mogu da "prežive" od jedine zarade, naknade po receptu, koja je iznosila manje od jednog evra, a Ministarstvo zdravstva FBiH propisom je umanjilo tu zaradu na "najmanje pola evra".

To znači da svjesno idu u urušavanje sistema, dok su, istovremeno, uvedeni novi nameti, poput obavezne obuke menadžera, koju apoteke same plaćaju, žale se iz Udruženja privatnih apoteka FBiH.

(Tanjug, Foto: Avaz.ba)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE