• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Silajdžić: Srbija prekršila Statut Interpola

Član Predsjedništva BiH Haris Silajdžić ponovo je osudio kršenje međunarodnog Rimskog sporazuma vlasti i pravosudnih organa Srbije.

 Silajdžić: Srbija prekršila Statut Interpola Izvor: MONDO

U saopštenju iz Kabineta člana Predsjedništva BiH Silajdžića navodi se da posljednji potezi pravosudnih organa Srbije, u vezi sa slučajem "Dobrovoljačka ulica", jasno ukazuju na kršenje ne samo Rimskog sporazuma nego i Evropske konvencije o prenošenju postupaka u krivičnim stvarima, te Statuta međunarodne organizacije kriminalističke policije Interpol.

Silajdžić smatra da je prekršen Statut Interpola u kojem je strogo zabranjena bilo kakva aktivnost ili intervencija u pitanjima ili slučajevima koji imaju političku, vojnu, vjersku ili rasnu pozadinu.

On ističe da shodno odobrenju Haškog tribunala, a u skladu sa Rimskim sporazumom, jedino pravosudni organi BiH imaju nadležnost za slučaj "Dobrovoljačka ulica", a da to odobrenje nikada nije dato pravosudnim organima Srbije.

U saopštenju se navodi da su vlasti i pravosudni organi Srbije odbili sve dosadašnje pokušaje da se slučaj "Dobrovoljačka ulica" rješava u skladu sa međunarodnim pravima i obavezama koje su BiH i Srbija preuzele.

"Na taj način se pokušava narušiti integritet institucija BiH te destabilizovati politička situacija unutar BiH, a sve s ciljem stvaranja utiska o jednakosti krivice i odgovornosti u ratovima na području bivše Jugoslavije", navodi se u saopštenju.

U saopštenju se ističe da će Silajdžić nastaviti da insistirati da sva nadležna tijela BiH za pitanja iz slučaja "Dobrovoljačka ulica" striktno slijede međunarodne obaveze i domaće zakonodavstvo kako bi se zaštitili državljani BiH kao i međunarodni ugled institucija BiH.

Član Predsjedništva BiH Silajdžić je i u saopštenju 17. maja optužio Srbiju da krši Rimski sporazum, što je Boris Buha, savjetnik za pravna pitanja predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Nebojše Radmanovića odbacio kao apsolutno netačno.

(Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE