• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Incko o odluci Vlade RS

"OHR će reagovati kada vidi Odluku Vlade Republike Srpske o vršenju provjere tačnosti i istinitosti podataka o prijavi prebivališta".

Visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini Valentin Incko rekao je novinarima u Sarajevu da će OHR reagovati nakon što vidi Odluku Vlade Republike Srpske o vršenju provjere tačnosti i istinitosti podataka prilikom prijave prebivališta na teritoriji Srpske.

"Ovu odluku još niko nije vidio niti pročitao zbog čega je teško komentarisati nešto što još nismo vidjeli. Sigurno, kada bude objavljena u Službenom glasniku, biće reakcija OHR-a, ali nje još nema u Službenom glasniku", istakao je Incko, a prenosi Klix.ba.

Portparol OHR-a Eldar Subašić ranije je Agenciji Fena kazao da je potez Vlade RS u vezi sa  pitanjem prebivališta veoma zabrinjavajući s obzirom na trenutnu situaciju.

"Veoma je razočaravajuće da je Vlada RS-a sada odlučila da djeluje jednostrano. Time će otežati nastojanja da se pronađe rješenje u Parlamentarnoj skupštini BiH, upravo kao što se dogodilo s pitanjem JMB-a prošle godine", kazao je Subašić tada.

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine i predsjednik Demokratskog fronta Željko Komšić ranije je pozvao ustavne sudove, domaće institucije te Incka da adekvatno reaguju na ovu odluku.

Takođe, član Predsjedništva BiH i zamjenik predsjednika Stranke demokratske akcije (SDA) Bakir Izetbegović ranije je ocijenio da je Odluka Vlade RS-a protuzakonita, antidejtonska i diskriminirajuća i mora biti zaustavljena izražavajući očekivanje da će se Inzko aktivirati i početi reagovati na ovakve stvari, dodajući da je Inckova pasivnost ohrabrila Vladu RS-a da donosi neustavne odluke.

Reagovao je i ministar inostranih poslova BiH i predsjednik Socijaldemokratske partije (SDP) BiH Zlatko Lagumdžija naglasivši da odluka nema pravno dejstvo, jer je prebivalište u nadležnosti države.

Premijerka Republike Srpske Željka Cvijanović rekla je da je za nju priča o prebivalištu zaključena tema, te zapitala zašto bi Kancelarija visokog predstavnika (OHR) reagovala kad zna da je na zgradu OHR-a u Sarajevu bilo lažno prijavljeno 10 ljudi, a da je sada taj broj vjerovatno i veći.

"Želim da vjerujem da gospodin Incko ne promoviše takve neregularnosti u BiH, kao što to ne bi promovisao ni u svojoj zemlji", rekla je Cvijanovićeva, na pitanje da prokomentariše izjavu Incka da će OHR reagovati nakon što vidi odluku Vlade Srpske o provjeri prebivališta.

Premijer Srpske ističe da je aktuelno pitanje prebivališta pravno - bezbjednosno pitanje, ali da ne bi bilo prvi put da se stranci upuste u političke igre koje doprinose neredu i nestabilnosti.

"Za mene je priča o prebivalištu zaključena tema. Kada se donese zakon odluka će prestati da važi", poručila je Cvijanovićeva.

"Prizivanje Kancelarije visokog predstavnika (OHR) u BiH da interveniše po pitanju donošenja odluke Vlade Republike Srpske koja reguliše oblast prebivališta pokazuje nemoć bošnjačkog člana Predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića i želju za intervencionizmom, koji nećemo prihvatiti", izjavio je  predsjednik Srpske Milorad Dodik.

On je istakao da legalno izabrani predstavnici Srpske nikada neće prihvatiti bilo kakvu odluku OHR-a koja prekraja ili suspenduje legalno donesene odluke organa Srpske.

(MONDO/Agencije, Foto: Tanjug)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE