• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Ivanić: Dominacija SAD u BiH veća nego ikad

Dolazak Bajdena i Solane u BiH jasna je poruka: "Mi smo dominantni", ocijenio lider PDP-a Mladen Ivanić.

 Ivanić: Dominacija SAD u BiH veća nego ikad Izvor: MONDO

Komentarišući posjetu američkog potpredsjednika Džozefa Bajdena BiH, Ivanić je, gostujući na BN televiziji, rekao da će SAD biti prisutnije u BiH više nego ikada ranije.

"Moj osjećaj, ukratko, jeste da će SAD biti prisutnije nego što su bile, ali ključni element njihove politike prema BiH nije se promijenio, ostaće isti kao i prethodnih nekoliko godina i SAD će to raditi zajedno sa EU", rekao je Ivanić i podsjetio da je dolazak visokog predstavnika za spoljnju politiku i bezbjednost EU Havijera Solane zajedno sa Bajdenom u tom smislu jasna poruka.

Prema njegovim riječima, to su dva najjača čovjeka zapadne hemisfere koji su bili i zajednički istupili u BiH.

"Dolazak Solane doživio sam kao poruku Evrope: `Nećemo mi ovo prepustiti nekom drugom, mi smo dominantni`", a Evropa jeste i hoće biti dominantna, jer je pitanje BiH, prije svih, pitanje EU", rekao je Ivanić.

On je ocijenio da je glavni cilj Bajdenove posjete bio, u stvari, Srbija i da od dogovora Srbije i SAD zavisi cjelokupna atmosfera u regionu koja bi bila, uz dogovor, daleko opuštenija i za RS.

"Ako tamo dođe do zaoštravanja, mislim da bi moglo biti problema i sa političkim pritiscima i na RS", rekao je Ivanić.

Lider PDP-a ocijenio je još da Srpska nema nijedan razlog da otvara bilo kakvu dilemu o "Dejtonu."

Mladen Ivanić je rekao da je lično za to da se, ako dođe do bilo kakvog dogovora bošnjačkog i hrvatskog naroda, taj dogovor podrži "ma kakav bio, ali ne smije ići na štetu RS".

"Smatram da je bilo kakva priča u vezi sa teritorijalnom reorganizacijom beskorisna, neracionalna i da se o tome nikada neće moći postići dogovor", rekao je Ivanić.

On je istakao da bi političari u BiH morali da se bave mnogo praktičnijim, pragmatičnim stvarima - da ispunjavaju uslove za bezvizni režim, da stvaraju uslove za bolji ekonomski ambijent u zemlji, te da učine sve kako bi strane investicije počele ulaziti u zemlju, a da zaborave i ne otvaraju "manipulativne teme kao što je reorganizacija teritorije, od čega ništa neće napraviti".

"Da li neko zaista misli da je u BiH moguće mijenjati teritorijalnu organizaciju bez sukoba i da je ovdje moguće formirati drugačije teritorijalne jedinice na račun ovoga ili onoga, bez ozbiljnijeg prisustva međunarodnih institucija? Da li uopšte neko u svijetu time hoće da se bavi, uprkos svim kriznim situacijama - u Avganistanu, Iraku, Kosovu, Gruziji, Bliskom istoku, a da i ne pominjem nestabilnost vlada u drugim dijelovima? Zar da sad ponovo neko uđe i otvara temu koja je uzrokovala stotine hiljada mrtvih, da se bavi teritorijalnom organizacijom BiH? Nema ništa od toga", rekao je Ivanić.

(Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE