• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Obilježavanje stradanja u Dobrovoljačkoj

Dogovoreni detalji u vezi sa obilježavanjem godišnjice stradanja u Dobrovoljačkoj ulici u Sarajevu.

Predstavnici Pododbora Vlade Republike Srpske za obilježavanje značajnih istorijskih događaja danas su u Policijskoj upravi Centar u Sarajevu sa predstavnicima MUP-a KS dogovorili detalje u vezi sa obilježavanjem godišnjice stradanja pripadnika JNA u Dobrovoljačkoj ulici 1992. Godine, javlja Klix.ba.

Porodice poginulih i zvaničnici RS-a će doći 3. maja u nekadašnju Dobrovoljačku (sada Hamdije Kreševljakovića) gdje će položiti cvijeće i zapaliti svijeće u znak sjećanja na stradale pripadnike JNA.

Nakon današnjeg sastanka Velimir Dunjić, predsjednik Pododbora, je novinarima kazao da su oni pribavili sve što je MUP KS tražio, a što je potrebno za održavanje skupa.

"Dobili smo saglasnost od Ministarstva saobraćaja KS za potpunu obustavu saobraćaja na trasi kuda će se kretati kolona, od Grbavice do ulice Hamdije Kreševljakovića. Dobili smo potvrdu od Profesionalne vatrogasne brigade KS za protivpožarnim osiguranjem te od Hitne pomoći iz Sarajeva za sanitetskim osiguranjem, tako da smo što se nas tiče, ispunili sve uvjete da se skup održi", kazao je Dunjić.

Dodao je da je Pododbor od predstavnika MUP-a KS dobio potvrdu da će skup biti osiguran i da će učesnici biti sigurni.

"Oni u MUP-u nemaju nikakvu najavu o eventualnom kontra skupu ili protestima zbog našeg dolaska. Očekuju da ovo prođe mirno i dostojanstveno", kaže Dunjić.

"Nama nije cilj da pravimo spektakl od ovoga, već da dojanstveno obilježimo ovaj događaj", rekao je Dunjić.

Prema programu obilježavanja stradanja pripadnika JNA, 3. maja u devet časova biće služen parastos u crkvi Svetog velikomučenika Đorđa u Miljevićima, u 9.30 predviđen je polazak za Sarajevo, a od 10 do 11 časova biće prislužene svijeće i položene ruže na mjestu gdje su stradali pripadnici JNA u Dobrovoljačkoj ulici.

Prije 22 godine u Sarajevu se dogodio krvavi zločin kojeg su nad nedužnim vojnicima, oficirima i građanskim licima na službi u JNA počinili pripadnici takozvane Armije BiH, Teritorijalne odbrane BiH i zloglasnih paravojnih muslimanskih naoružanih formacija.

Napadom na kolonu JNA u Dobrovoljačkoj, koja se 3. maja 1992. mirno povlačila iz Sarajeva prema sporazumu i uz garanciju mirovnih snaga UN na čelu sa generalom Luisom Mekenzijem, rukovodili su tadašnji član Predsjedništva BiH Ejup Ganić i rukovodstvo tadašnje Republike BiH.

Iako je za bezbjednost mladih vojnika garantovao tadašnji predsjednik Predsjedništva BiH Alija Izetbegović, kolona JNA nije bezbjedno izašla iz Sarajeva, već je prekinuta oružanim napadom.

Prvih dana maja 1992. godine mučki su ubijena 42 pripadnika JNA, 71 je ranjen, a 207 zarobljeno.

(MONDO, Foto: Klix)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE