• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Una i Sava u porastu, Sana opada

Vodostaj rijeke Une na području opštine Novi Grad i Save u opštini Brod je u porastu, dok je vodostaj Sane u Prijedoru u opadanju.

Vodostaj rijeke Une nizvodno od Novog Grada premašio je kotu vanredne odbrane, a vodostaj Sane na vodomjernoj stanici u Prijedoru kotu redovne odbrane od poplava, saopšteno je iz Hidrometeorološkog zavoda Republike Srpske.

U saopštenju se navodi da su vodostaji ostalih rijeka ispod kote redovne odbrane od poplava.

Nivo Une uzvodno od Novog Grada jutros u 9.00 časova iznosio je 450 centimetra što je za 36 centimetara više u odnosu na posljednje mjerenje, dok je nizvodno od Novog Grada vodostaj ove rijeke od posljednjeg mjerenja porastao za 10 centimetara i iznosi 426 centimetara.

Putni pravac Blagaj – Radomirovac – Vitasovci i dalje je neprohodan zbog izlivanja rijeke Japre, zbog čega je saobraćaj preusmjeren na alternativni putni pravac.

Vodostaj Sane u Prijedoru od posljednjeg mjerenja opao je za 22 centimetra i jutros iznosi 432 centimetra.

I dalje je ugroženo oko 100 stambenih objekata u naseljima Tukovi, Raškovac i Gomjenica, a poplavljene su i značajne poljoprivredne površine u naseljima Raškovac i Brezičani.

Putna komunikacija Prijedor – Bišćani i dalje je u prekidu, te je saobraćaj preusmjeren na alternativni putni pravac.

Zbog sinoćnjih obilnih padavina na području grada Banjaluke, izlila se rijeka Široka u naselju Motike, gdje su bila ugrožena dva domaćinstva.

Regionalni putni pravac Šipovo - Kupres sinoć je zbog obilnih padavina zatvoren u selu Mujdžići, a pripadnici Civilne zaštite uspjeli su zaštititi domaćinstva od bujičnih voda.

Preduzeće "Mrkonjić putevi" angažovano je na saniranju saobraćajnice, te se jutros saobraćaj na ovom putnom pravcu odvija normalno.

Vodostaj rijeke Bosne jutros je u Doboju iznosio 220 centimetara i dalje je u opadanju, kao i u opštini Modriča, gdje je vodostaj jutros iznosio 245 centimetara, što je za 45 centimetara niže u odnosu na sinoć. 

U porastu je i nivo Save u Gradišci i Srpcu za oko pola metra, ali je to i dalje ispod kote redovne odbrane od poplava, dok je vodostaj Trebišnjice porastao za dva centimetra.

Nivo Sane, Vrbasa, Plive i Bosne je u opadanju.

ELEZ: NASTAVLJA SE STABILIZACIJA SITUACIJE


Vršilac dužnosti direktora Republičke uprave civilne zaštite Veseljko Elez izjavio je da se danas, sa stabilizacijom vremenskih prilika i nivoa rijeka, nastavlja jučerašnja tendencija popravljanja situacije u poplavljenim područjima Republike Srpske. 

Elez je podsjetio da je juče sa saradnicima obišao poplavljena područja u Prijedoru, Banjaluci, Srpcu i Laktašima. 

"Moje radne kolege iz Područnog odjeljenja u Banjaluci obišli su Gradišku i jutros imaju zadatak da sva ova mjesta ponovo obiđu", rekao je Elez novinarima u Istočnom Sarajevu. 

On je podsjetio građane da pozivom na telefonski broj 121 besplatno mogu dobiti najbliži Centar za obavještavanje u vezi sa zaštitom stanovništva i materijalnih dobara od elementarnih nepogoda.

(Srna/MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE