• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Radnici Butmira protestvuju u Sarajevu

Ispred zgrade Vlade FBiH u Sarajevu okupilo se oko 30 radnika preduzeća "Poljoprivredno dobro Butmir".

Ispred zgrade Vlade Federacije BiH u Sarajevu jutros se okupilo oko 30 radnika preduzeća "Poljoprivredno dobro Butmir", koji izražavaju nezadovoljstvo zbog neisplaćivanja podsticaja sa federalnog nivoa.

Izvršni direktor "PD Butmir" Snježana Ljubunčić kaže da federalno Ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva tom preduzeću nije isplatilo podsticaje za proizvodnju mlijeka za prva dva kvartala 2013. godine u iznosu 275.000 KM, iako su podsticaji za ta dva kvartala isplaćeni svim ostalim proizvođačima u FBiH.

Ona tvrdi da resorni ministar Jerko Ivanković Lijanović na taj način vrši pritisak na to preduzeće "u namjeri da njim ovlada".

Ministar privrede Kantona Sarajevo Emir Hrenovica pojavio se na protestu i rekao da onima koji žele da rade to treba omogućiti, a ne sputavati ih, prenose federalni mediji.

Ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva FBiH Jerko Ivanković Lijanović smatra da su opravdani protesti radnika Poljoprivrednog dobra "Butmir" novi dokaz da su proizvođači hrane i poljoprivrednici u BiH u veoma teškoj situaciji i da se ne smije odugovlačiti sa usvajanjem ovogodišnjeg programa podsticaja.
Lijanović istakao da poljoprivredni proizvođači u FBiH ne mogu čekati zakonom zagarantovana sredstva, niti oni koji odlučuju o njihovoj sudbini imaju pravo igrati se sa budućnošću njih i njihove djece, saopšteno je iz federalnog Ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva.

"Protesti svih poljoprivrednika, proizvođača hrane, pa i protesti radnika PD "Butmir" u svakom slučaju su opravdani", ocijenio je Lijanović.

On je apelovao na članove Odbora za poljoprivredu Predstavničkog doma Parlamenta FBiH da što prije daju saglasnost na predloženi Program podsticaja za 2014. godinu, jer su upravo u taj dokument uvrštene obaveze prema PD "Butmir".

Lijanović napominje da je zakonska obaveza da program podsticaja za tekuću godinu bude usvojen 60 dana nakon Budžeta FBiH i ističe da je taj rok istekao u prvoj polovini februara.

"To znači da je zakonom propisani rok probijen za više od 60 dana, a kada bi sutra dobili saglasnost Odbora, neophodno je još 30 dana za proceduru usvajanja na Vladi FBiH, što ukazuje da poljoprivrednici za podsticaje iz zadnjeg kvartala prošle godine, koji se nalaze u Programu za 2014. u prvoj polovini ove godine neće dobiti nijednu marku", konstatovao je Lijanović.

Radnici "PD Butmir", kako je ranije najavljeno, okupljaće se ispred zgrade Vlade FBiH svakog radnog dana od 8.00 do 16.00 časova, dok ne budu ispunjeni njihovi zahtjevi.

(MONDO, Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE