• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Još nema uslova za Zakon o prebivalištu

Dragan Čović rekao da Kolegijum Doma naroda parlamenta BiH do sada nije uspio da se sastane iz tehničkih razloga.

Predsjedavajući Doma naroda parlamenta BiH Drgagan Čović rekao je danas u Sarajevu da Kolegijum ovog doma do sada nije uspio da se sastane iz tehničkih razloga, zbog čega ne postoje pretpostavke da na sutrašnjoj sjednici Doma bude razmatran Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o prebivalištu i boravištu državljana BiH.
Prema njegovim riječima, ključna prepreka što se Kolegijum još nije usaglasio o ovom zakonskom prijedlogu jeste nemogućnost angažovanja člana Kolegijuma Sulejmana Tihića.

Čović je naglasio da se, prema Poslovniku Doma naroda, o ovom zakonskom prijedlogu mora izjasniti Kolegijum, čime bi bili stvoreni uslovi da se on nađe pred delegatima.

On je ocijenio nužnim da se u Kolegijumu i Domu naroda pokuša naći rješenje za prevazilaženje postojeće situacije, budući da ona može potrajati.

Kada je riječ o inicijativi SDA za smjenu ministra bezbjednosti BiH Fahrudina Radončića, koja je na dnevnom redu sutrašnje sjednice Doma naroda, Čović je rekao da će delegati iz reda HDZ-a BiH biti protiv ove smjene.

"Mislim da je Radončić korektno radio svoj posao i da izbacivanjem Saveza za bolju budućnost iz pozicije na nivou BiH gubimo parlamentarnu većinu, zbog čega u parlamentarnoj proceduri nećemo moći imati većinu o bilo čemu", ocijenio je Čović.

On je istakao da je za njega ovo pitanje preozbiljno i da oni koji se u svojim istupima stalno zalažu za BiH treba da razmisle ima li smisla ovakve inicijative, kojima se svjesno dovodi u pitanje funkcionisanje institucija BiH, stavljati na dnevni red šest mjeseci pred izbore.

Čović je dodao da to misli za bilo koga, ne samo za Radončića.

Prema njegovim riječima, do danas u Dom naroda nije stiglo izjašenje, ni Predsjedništva, ni Savjeta ministara BiH, o inicijativi za Radončićevu smjenu. "Ali to nije prepreka da se inicijativa razmatra u Domu naroda", zaključio je Čović.

Zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH Staša Košarac izjavio je u Sarajevu da se do danas nisu stekli uslovi da Dom naroda razmatra Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o prebivalištu i boravištu državljana BiH.
On je podsjetio da je za raspravu o ovom zakonskom prijedlogu potrebno da se o njemu prethodno usaglasi Kolegijum Doma naroda, što se do sada nije desilo zbog odsustva člana Kolegijuma Sulejmana Tihića.

"Bilo kakva rasprava o Prijedlogu zakona o izmjenama i dopunama Zakona o prebivalištu moguća je samo ako Tihić da mišljenje u Kolegijumu Doma naroda, čime bi se odblokirala procedura za ovaj zakon i omogućilo da on ponovo dođe pred ovaj dom", rekao je Košarac.

Košarac je ostavio otvorenom mogućnost da se Tihić pojavi na sutrašnjoj sjednici Kolegijuma Doma naroda. "Još imamo pravo i kolegijalnu potrebu da se nadamo da je njegovo zdravstveno stanje bolje nego prošle sedmice", rekao je Košarac.

On je zaključio da, ukoliko se Tihić ne pojavi na sjednici Kolegijuma, nema načina da se na sutrašnjoj sjednici Doma naroda raspravlja o Prijedlogu zakona o izmjenama i dopunama Zakona o prebivalištu i boravištu državljana BiH.

Kada je riječ o glasanju delegata iz SNSD-a u Domu naroda o smjeni ministra bezbjednosti BiH Fahrudina Radončića, Košarac je rekao da SNSD uvijek vodi principijelnu politiku.

Sjednici Doma naroda, zakazanoj za sutra u 11.00 časova, prethodiće sjednica Kolegijuma ovog parlamentarnog doma.

Procedura za Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o prebivalištu i boravištu državljana BiH, čijem se usvajanju protivi SDA, više je mjeseci blokirana u Domu naroda.

(MONDO/Srna, Foto: Arhiva)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE