• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Božo Ljubić napušta HDZ 1990

Božo Ljubić, član Predsjedništva HDZ 1990 i jedan od osnivača ove stranke, donio je odluku o njenom napuštanju

Ovo se desilo nakon što mu je Predsjedništvo stranke u subotu uskratilo mandat da je zastupa u Hrvatskom narodnom saboru (HNS), potvrđeno je danas "Nezavisnim".

Blizu napuštanja "devedesetke" je i Damir Ljubić, takođe član Predsjedništva ove stranke i ministar za ljudska prava i izbjeglice BiH, protiv kojeg je u subotu pokrenut disciplinski postupak zbog "javnog istupanja suprotno stavovima Predsjedništva i Središnjeg odbora".

Ljubići su se rukovodstvu HDZ 1990 zamjerili jer su javno kritikovali odluku da ova stranka samostalno nastupi na predstojećim opštim izborima, a ne zajedno s ostalih 10 stranaka, članica HNS-a.

Damir Ljubić javno je kritikovao i ujedinjenje "devedesetke" sa bivšom strankom HSS-NHI tvrdeći da je ovaj sporazum o ujedinjenju neprovodiv i da o njemu prije potpisivanja nije raspravljalo Predsjedništvo stranke.

"Na neki način sam manje-više donio odluku o svom statusu u HDZ 1990 jer nisam dobio argumentaciju da nije točno sve ovo što sam navodio. Ne vjerujem da će se nešto promijeniti u narednim danima", rekao nam je danas Damir Ljubić, dodavši da će svakako ostati politički aktivan.

"Što se tiče mene i još nekih ljudi koji promišljaju na sličan način, vjerujem da će se pronaći neki način našeg budućeg političkog angažmana, ali on sigurno mora biti u okviru HNS-a jer je hrvatska pozicija jako ranjiva", napomenuo je Damir Ljubić.

Za disciplinski postupak pokrenut protiv njega kazao je da ga to podsjeća na klasični inkvizicijski postupak.

"Čini mi se da Predsjedništvo stranke po kratkom postupku odstranjuje neposlušnike. Ljudima nije godilo čuti istinu i stvara se atmosfera zabrane javnog djelovanja i promišljanja vlastitom glavom", utvrdio je Damir Ljubić, dok predsjednik HDZ 1990 Martin Raguž ni danas nije odgovarao  telefonske pozive kako bi odgovorio na optužbe stranačkih kolega.

Božo Ljubić, jedan od osnivača HDZ 1990, danas je poručio da će on ostati da radi kao predsjednik Glavnog vijeća Hrvatskog narodnog sabora bez obzira na odluku Predsjedništva stranke da joj vrati mandat.

"U Glavno vijeće HNS-a nije me izabrala stranka nego više od 500 delegata u Predsjedništvu HNS-a. Dosad sam u Predsjedništvu u nekoliko navrata stavljao svoj mandat na raspolaganje, a oni su mi dali povjerenje da vodim Glavno vijeće. Ja ću to nastaviti raditi sve dok imam povjerenje Predsjedništva HNS-a", rekao je Božo Ljubić, koji je i zamjenik predsjedavajućeg Predstavničkog doma parlamenta BiH.

Predsjedništvo HDZ 1990 u subotu je saopštilo da Ljubiću uskraćuje mandat za predstavljanje stranke u Glavnom vijeću HNS-a "zbog nepoštovanja odluka koje su donesene na tijelima HDZ 1990".

"Bilo bi časno mandat vratiti stranci jer je taj mandat dobio kao predsjednik HDZ 1990", saopštili su iz ove stranke.

Božo Ljubić danas nije želio da govori o svojoj sudbini u "devedesetki", ali ni o ostalim dešavanjima u stranci iz koje je u subotu isključen Slaven Raguž, predsjednik Gradskog odbora HDZ 1990 u Mostaru, nakon što se usprotivio odluci o samostalnom nastupu stranke na izborima, ali i odluci o ujedinjenju sa bivšim HSS-NHI.

Iz istog razloga ostavku na mjesto generalnog sekretara stranke podnio je Josip Merdžo. Ostavka je prihvaćena, izabran je novi generalni sekretar, kao i glasnogovornik, nakon što je sa te funkcije smijenjen Veso Vegar.

Božo Ljubić je samo kazao da će o svemu puno više biti poznato idućih dana. Budući da je on predsjednik tročlanog mješovitog Kluba poslanika u Predstavničkom domu bh. parlamenta, njegovim istupanjem iz HDZ 1990 ostaje nejasno da li će nastupati kao nezavisni poslanik ili će ovaj klub nastaviti nesmetano djelovati.

Prije Damira Ljubića disciplinski postupak je pokrenut i protiv Slavice Josipović, članice Predsjedništva "devedesetke" i šefice Kluba zastupnika ove stranke u Parlamentu FBiH. I ona je javno negodovala što rukovodstvo stranke na sjednici Predsjedništva HNS-a 11. aprila nije pristalo da zajedno s ostalim članicama nastupe na opštim izborima.

"Nezadovoljstva odlukama Martina Raguža i nekolicine oko njega ima i u drugim odborima stranke: u Vitezu, Bihaću, Sarajevu... Biće još ostavki sigurno", izjavila je Josipovićeva, što su nam nezvanično potvrdili u Županijskom odboru HDZ 1990 u Sarajevu, koje će o svemu zauzeti stav na današnjoj sjednici.

(MONDO; Foto: Nezavisne)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE