• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Vlajki: Osamostaljivanje RS je neophodno

RS spremna je ustati u zaštitu i povrat nasilno oduzetih nadležnosti preko svojih legalnih institucija, izjavio potpredsjednik Republike Emil Vlajki.

Vlajki je upozorio da su pritisci zapada na Republiku Srpsku, u sadejstvu sa bošnjačkim političkim vrhom, toliko veliki da će, ukoliko ne dođe do vraćanja nadležnosti u narednih godinu dana, suštinski nestati Republike Srpske.

On ističe da bi odmah u skupštinsku proceduru uputio zahtjeve za povrat nadležnosti, za razliku od predsjednika Republike, sa čijim se, kako kaže, tajmingom ne slaže.

Vlajki je rekao da militantni i dominantni politički vrhovi najbrojnijeg naroda u BiH pokušavaju da na vjersko-nacionalnim osnovama, pomognuti dijelom međunarodne zajednice i rušeći izvorni Dejtonski sporazum, ostvare svoju dominaciju na cjelokupnoj teritoriji zemlje s ciljem stvaranja teokratske države.

"Karakteristike ove politike podrazumijevaju neprekidno isticanje genocidnosti srpskog naroda, Republike Srpske i Srpske pravoslavne crkve, stava da će najbrojniji narod u BiH od sada apsolutno odlučivati, traženje načina da se putem političkog inženjeringa ostvari reprezentativna dominacija, opstrukcija napora Srpske da poboljša ekonomsku situaciju i traženje od međunarodne zajednice da ukine izvorni Dejtonski sporazum i centralizuje BiH", rekao je Vlajki.

Prema njegovom mišljenju, narod Republike Srpske neće dozvoliti bilo kakav potez koji bi značio trenutno osamostaljenje ili odcjepljenje kosovskog tipa, već se želi osamostaliti u smislu legalnog povrata izvornih dejtonskih kapaciteta.

Vlajki tvrdi i da su nasilne distorizije nad Ustavom BiH, koje su najviše štete nanijele Republici Srpskoj, omalovažile duh i napore onih koji su se, kako kaže, svojevremeno trudili da prenesu konstitucionalna iskustva američke nacije u najviši pravni akt BiH.

"Za pretpostaviti je da oni koji su do sada reprezentovali ovu veliku silu nisu na najbolji način obavještavali ključne američke institucije o onome što se dešavalo u BiH i o maćehinskom odnosu prema Srpskoj. Zato bi nam razumijevanje za preispitivanje prenesenih nadležnosti od onih koji su dijelom njihovi duhovni tvorci dobro došlo kao priprema za buduće skupštinske rasprave i eventualne kompromise", rekao je Vlajki.

Prema njegovim riječima, ukoliko kod brojno najvećeg naroda u BiH prevlada militantni fundamentalizam, Evropa nikada neće prihvatiti takvu državu, iz istih razloga zbog kojih ne prihvata ni Tursku.

"Građani Republike Srpske, koji apsolutno poštuju vjerske i civilizacijske tekovine drugih, ne mogu po prirodi stvari prihvatiti tu varijantu, jer oni hoće da budu dio Evrope, a ne islamskog svijeta", rekao je Vlajki.

On ističe da se u tom slučaju istinsko osamostaljenje Srpske nameće samo po sebi i da se treba nadati da će Zapad za to imati sluha i pomoći Srpskoj da kroz takvu odluku postane dio građanskog svijeta.

"Treba se ipak nadati da do rascjepa BiH neće doći i da će se izvršiti tranzicija zemlje i posebno bošnjačkog dijela prema građanskom, a ne teokratskom društvu i da će sva tri naroda naći načina da ožive nekadašnji suživot", poručio je Vlajki.

(Srna, Foto: Arhiva)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE