• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Savez za promjene: Ujedinila se opozicija RS

Jedanaest opozicionih stranaka i četrdeset udruženja i nevladinih organizacija u RS potpisalo je Deklaracuju o budućem političkom djelovanju.

Lideri opozicionih partija u Republici Srpskoj, koji čine Savez za promjene, danas su u Banjaluci usvojili i potpisali Deklaraciju o osnovama politike budućeg zajedničkog djelovanja.

Deklaraciju su potpisali predsjednik SDS-a Mladen Bosić, PDP-a Mladen Ivanić, NDP-a Dragan Čavić, SRS Republike Srpske Milanko Mihajlica, SNS-a Hadži Jovan Mitrović, Tihomir Gligorić iz Srpske alternative, te predstavnici vanparlamentarnih stranaka, pojedinih udruženja građana, nekoliko nevladinih organizacija, među kojima Nikola Dronjak iz NVO "Slobodna Republika", kao i član Predsjedništva Boračke organizacije Srpske Željko Lalić.

U Deklaraciji se navodi da će Savez nastupati na narednim opštim izborima kao jedinstven politički blok sa zajedničkim kandidatima za predsjednika Srpske, člana Predsjedništva BiH iz Srpske, kao i da će zajednički formirati zakonodavnu i izvršnu vlast na svim nivoima u Srpskoj i BiH.

U Deklaraciji se ističe da je osnovni cilj Saveza za promjene opstanak, razvoj i napredak Republike Srpske, kao ravnopravnog državotvornog entiteta unutar BiH.

Poručeno je da je Savez za promjene opredijeljen za članstvo Republike Srpske, odnosno BiH, u EU, uz poštovanje vlastitog identiteta i tradicije, jezika i pisma, a zalagaće se i za istinsko jačanje specijalnih paralelnih veza sa Srbijom.

U deklaraciji se naglašava da će Savez za promjene raditi na procesuiranju nosilaca kriminala i korupcije u Srpskoj i na oduzimanju nezakonito stečene imovine, te javno objaviti sve afere, tajne ugovore i njihove aktere koji su prouzrokovali materijalnu štetu Srpskoj.

Predsjednik SDS-a Mladen Bosić rekao je nakon potpisivanja da formiranje Saveza za promjene znači novi politički ambijent u Republici Srpskoj.

"Jasno je da su stvorena dva bloka, jedan koji smatra da aktuelna vlast treba da ostane i drugi koji je za duboke i suštinske promjene u Srpskoj. Svjestan sam da će današnji čin imati efekta tek u oktobru. Ubijeđen sam da će ovaj Savez svakim danom dobijati sve veću podršku onih koji smatraju da ovakvo stanje u Srpskoj treba hitno mijenjati", rekao je Bosić.

On je ocijenio da je 70 odsto građana u Republici Srpskoj nezadovoljno kako sada žive i kako se razvija Srpska, i pozvao ih da se priključe Savezu za promjene i daju svoj doprinos budućim promjenama.

"Ovo je nezaustavljiv proces, koji je danas počeo. On će svoj epilog imati na opštim izborima", poručio je Bosić.

Lider PDP-a Mladen Ivanić smatra da je današnje usvajanje Deklaracije Saveza za promjene vrlo bitan istorijski događaj, jer su stvoreni uslovi da se promijeni aktuelna vlast na predstojećim izborima.

"Mi smo danas izašli sa osnovnim elementima našeg programa, a detalje ćemo predstaviti tokom narednih nekoliko nedjelja", najavio je Ivanić.

On vjeruje da će Savez za promjene sa zajedničkim kandidatom za predsjednika Srpske i za člana Predsjedništva iz Srpske pobijediti na narednim izborima, ali i formirati Savjet ministara BiH, Narodnu skupštinu i Vladu Republike Srpske.

Predsjednik NDP-a Dragan Čavić rekao je da se ova stranka pridružila Savezu za promjene kako bi se uspješno borili za promjene.

"Naš zadatak je da mijenjamo stvari i jasno smo programski orijentisani", kaže Čavić i dodaje da je Savez za promjene nastao kako bi se sa vlasti skinuli SNSD, DNS i SP.

Predsjednik SRS Republike Srpske Milanko Mihajlica rekao je da od danas vlast u Republici Srpskoj dobija ozbiljnu alternativu, te da je ovo "početak kraja" aktuelne vlasti.

"Ovo je veliki dan za Srpsku i uvjeren sam da od danas građani Srpske nemaju razloga da žive u strahu, jer je uspostavljena široka politička snaga koja je spremna da preuzme odgovornost za vođenje Republike", istakao je Mihajlica.

Potpisivanju Deklaracije Saveza za promjene u Banjaluci prisustvovali su i prvi predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Momčilo Krajišnik, mnogobrojni poslanici iz prvog saziva parlamenta Srpske, te javne ličnosti iz Republike Srpske.

(Srna, foto: www.sdsrs.org)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE