• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Sarajevo: Otkriven spomenik papi Jovanu Pavlu

Spomenik papi Jovanu Pavlu II povodom njegove mirovne misije u BiH, otkriven je danas ispred sarajevske Katedrale Srca Isusova.

Spomenik papi podignut je na inicijativu Hrvatskog kulturnog društva "Napredak" i Vrhbosanske nadbiskupije, pokrenutu još 2007. s ciljem da bude posvećen ne samo katolicima, već svim ljudima dobre volje u BiH.

Spomenik papi visok je tri metra sa 12 kubnih metara i napravljen od legure aliminujima. Autor je mladi akademski vajar iz Zagreba, Hrvoje Urumović, rođen u Sarajevu.

VIDEO

Otkrivanju spomenika prethodila je misa koju je služio nadbiskup vrhbosanski kardinal Vinko Puljić koji je u punoj Katedrali pozdravio goste i visoke zvanice, među kojima i predstavnika iz Vatikana.



Puljić je naglasio da je današnja misa posebna jer je jedan od njenih povoda i proglašenje pape Jovana Pavla II svetim.

Ceremoniji otkrivanja spomenika prisustvovali su predsedavajući Vijeća ministara BiH Vjekoslav Bevanda, dopredsjedavajući Doma naroda BiH i predsjednik HDZ BiH Dragan Čović, predsjednik Federacije BiH Živko Budimir, gradonačelnik Zagreba Milan Bandić, Član predsjedništva BiH Željko Komšić i Predsjedavajući predsjedništva BiH Bakir Izetbegović.

Bakir Izetbegović prisjećajući se papine poruke upućene građanima BiH, ocijenio je u govoru da je papa bio jedan od najvećih humanista svog vremena i da je mnogo učinio za građanje BiH tokom rata, pozivao na okoncanje sukoba.



Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Vjekoslav Bevanda i predsjednik HKD Napredak Franjo Topić su u govorima naglasili da će Jovan Pavle II i dalje simbolično, kroz spomenik, biti s Bosnom i Hercegovinom, uz ljubav prema svakom.

Papa Jovan Pavle II dva puta je posjetio BiH: Sarajevo 12. i 13. aprila 1997. godine i Banjaluku 22. juna 2003. godine.

O BiH je govorio čak 263 puta, a priznao je Bosnu i Hercegovinu mjesec dana nakon referenduma o nezavisnosti 1992. godine.

(Beta, Foto: screenshot, YouTube)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE