• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

I Damir Ljubić napustio HDZ 1990

Član Predsjedništva HDZ-a 1990 Damir Ljubić napustio je danas tu stranku i podnio ostavku na sve dužnosti zbog neslaganja s odlukama vrha stranke.

Ljubić je i ministar za ljudska prava i izbjeglice u Savjetu ministara BiH.

"Da se ne bi zamarali dosadnim i mučnim disciplinskim postupkom, jer vremena ionako nemaju puno, ovim pismom hoću da im olakšam posao, te neopozivo napuštam sve stranačke funkcije i istupam iz članstva", naveo je Ljubić u ostavci.

Federalni mediji navode da se Ljubić ovim postupkom priključio većem broju stranačkih funkcionera koji su napustili HDZ 1990, protiveći se odlukama o ujedinjenju sa strankom HSS-NHI Krešimira Zubaka, te izbjegavanjem učešća na izborima zajedno s drugim strankama Hrvatskog narodnog sabora, koje su najavile zajednički nastup.

Zbog takvih stavova, protiv Ljubića je stranačko rukovodstvo na sjednici u subotu u Usori pokrenulo disciplinski postupak.

Sadašnje stranačko rukovodstvo optužio je da radi na stvaranju novih antihrvatskih političkih saveza iz kojih bi bile isključene političke stranke s većinskom podrškom hrvatskih birača, kao što je sada slučaj s vladom Platforme u Federaciji BiH, koju su uspostavile dvije najsnažnije bošnjačke stranke SDP i SDA, te dvije hrvatske stranke s marginalnom podrškom Hrvata - HSP BiH i Narodna stranka "Radom za boljitak" braće Lijanovića iz Širokog Brijega.

Iz HDZ-a 1990 juče je istupio i njen osnivač Božo Ljubić, koji je bio višegodišnji predsjednik, tvrdeći da je ta stranka napustila politiku koju je vodila, te da više "u biti i nije HDZ za koji se on borio".

Prethodno su ostavke podnijeli generalni sekretar HDZ-a 1990 Josip Merdžo, član Predsjedništva Slaven Bevanda i predsjednik Gradskog odbora HDZ-a 1990. Mostara Slaven Raguž zbog neslaganja s odlukama vrha stranke.

Stranku su napustili i ostavke podnijeli članovi i zvaničnici kantonalne organizacije stranke sa sjedištem u Sarajevu, te u Opštinskom odboru u Širokom Brijegu.

Visoki funkcioneri stranke Ragužu i ostalim članovima rukovodstva zamjerili su odbijanje da na predstojećim izborima nastupi sa zajedničkim listama s HDZ-om BiH i još osam manjih stranaka koje čine Hrvatski narodni sabor, zamišljen kao nadstranačko tijelo koje bi definisalo opšte smjernice politike hrvatskih stranaka u BiH.

Predsjednik stranke Martin Raguž juče je u Sarajevu izjavio da je okončan proces profilisanja ove stranke u demokratsku stranku evropske narodne orijentacije i dodao da stranka proživljava pročišćenje.

(Srna, Foto: HDZ 1990)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE