• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Završeni protesti u Tuzli

Tuzla je danas ponovo bila centar javnog građanskog nezadovoljstva!Više od 2000 obespravljenih radnika protestovalo je u Tuzli.

Svi koji su mislili da je februarski bunt gladnih, obespravljenih i nezaposlenih građana ugušen političkom demagogijom najviših nosilaca vlasti u BiH, sudeći po broju učesnika najavljenog prvomajskog protesta, ostali su zatečeni, piše Avaz.

Protest kojeg su organizovali Sindikat „Solidarnost“ i Plenum građana i građanki Tuzle, započeo je noć ranije dolaskom u Tuzlu gladnih radnika „Gredelj-Revom“ iz Dobošnice kod Lukavca, koji su, nakon što su pješke stigli u Tuzlu, noć proveli na otvorenom. Na jutrošnje okupljanje učesnika protesta pred spaljenom zgradom svih bivših vlada TK su došli prvi.

"Ne odustajemo. Gladni smo, izmoreni, što od pješačenja, što od nespavanja , ali želimo danas da pokažemo onim koji su nas pokrali, a našu firmu uništili, da imamo snage da se s njima borimo. Mi nemamo šta izgubiti i onim koji su nas doveli u ovo stanje poručujemo da smo odlučni da se s njima obračunamo. Oni ne znaju šta sve može radnička muka da učini"
, poručio je Hamzalija Hankić potpredsjednik Sindikata „Gredelj-Revom“ iz Dobošnice.

Okupljanje pred spaljenom zgradom Vlade TK, za sve radnike, simbolom privatizacijskog kriminala i korupcije u društvu, započelo je oko 8 sati. Stigli su radnici „Konjuha“ iz Živinica, „Polihema“, „Poliolhema“, „Dite“, „Resod Guminga“, „Borca“ iz Banovića, „Komunalnog“ iz Živinica, Hotela „Tuzla“ i još dvadesetak raznih firmi iz Tuzle, Lukavca, Gračanice, Srebrenika, Kalesije, Banovića, Kladnja, Živinica...

"Ovdje smo da pokažemo bosanskim oligarsima da smo živi i da policijska hapšenja, privođenja, tužbe, prijetnje zbog protesta u februaru nisu ugušila naš bunt. Ovo je novi početak našeg organiziranja i svi koji misle da su nas isprepadali i da nemamo više snage za proteste, varaju se. Protestovat ćemo sve dok država ne počne da radi svoj posao, odnosno da hapsi one iza čije pljačke je ostalo desetine hiljada gladnih radničkih usta. Oni koji su se danas sakrili iza svojih ražnjeva i roštilja, neka znaju da od nas neće biti mirni",  poručio je Enes Tanović iz sindikata „Polihema“.

Koloni obespravljenih radnika, koja je u jednom trenutku, krećući se kroz centar Tuzle, prema zgradi Kantonalnog tužilaštva i Kantonalnog suda, brojala oko 2.000 ljudi, pridružili su se i mnogobrojni članovi Plenuma građana i građanki Tuzle. Među njima velik broj univerzitetskih profesora sa skoro svih fakulteta u Tuzli, što je za radnike bio znak da u svojoj borbi nisu sami.

"Ovdje smo kako bi smo dali podršku obespravljenim radnicima koji su godinama pljačkani. Akademska zajednica je dužna da se uključi u rješavanje problema u našoj zemlji, da univerziteti budu nosioci razvoja. Osjećam svoju moralnu i intelektualnu obavezu da budem sa ovim ljudima. To što ih sindikat sa sjedištem u Sarajevu ne podržava, to najviše govori kakav nam je sindikat. Uz časne izuzetke, kojih je, zaista, veoma malo, svjedoci smo da su posljednjih decenija glavni sindikati u zemlji bili više u funkciji sticanja sopstvenih pozicija i čuvanja fotelja, nego u borbi za prava radnika. Nevjerovatno je da taj sindikat koji sebe predstavlja glavnim sindikatom ne podržava prvomajske proteste radnika", kazao je doc.dr.Vedad Pašić.

Među učesnicima protesta, na iznenađenje mnogih, danas su se našli i novoimenovani premjer Vlade TK Bahrija Umihanić sa skoro svim ministrima u Vladi, kao i načelnik općine Tuzla Jasmin Imamović. To ipak nije suspregnulo radnike da tokom protestne šetnje, uz zvižduke uzvikuju „lopovi, lopovi“ „izlazite napolje“, a prolaskom pored sjedišta KO SDP-a TK počeli su skandirati „crvena bando“.

Protest je završen oko 11.30 sati čitanjem radničkog proglasa, kao i pisma podrške radnika iz Slovenije.

(MONDO, Foto: Avaz.ba/A. Bajric Blicko)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE