• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Parastosi borcima Vojske RS

U Zvorniku i Biljeljini služeni parastosi poginulim borcima Vojske RS i žrtvama proteklog rata.

 Parastosi borcima Vojske RS  Izvor: MONDO

U hramu Rođenja svetog Jovana Krstitelja u Zvornikuje služen parastos za više od dvije hiljade poginilih boraca i civilnih žrtava otadžbinsko-odbrambenog rata sa područja bivših sarajevskih opština - Ilijaš, Vogošća, Koševo, Ilidža, Hadžići i Blažuj.

Nakon parastosa, koji je služilo više sveštenika Srpske pravoslavne crkve, vijence i cvijeće na zvornički spomenik za 1.080 poginulih boraca Vojske Republike Srpske (RS) položili su predstavnici Donje sarajevske regije, Republičkog Saveza ratnih vojnih invalida (RVI), Udruženja RVI iz Zvornika, opštinske Boračke organizacije Zvornik, Ilijaške i Igmanske brigade, porodica poginulih boraca i predsjednik Kluba delegata srpskog naroda u Vijeću naroda RS Staša Košarac.

Predsjednik Skupštine RVI RS Dragislav Mijanović rekao je novinarima da je u toku odbrambeno-otadžbinskog rata poginulo više od dvije hiljade boraca iz Ilijaške, Vogošćanske, Koševske, Rajlovačke, Ilidžanske i Igmanske brigade.

Mijanović je dodao da je više od 800 boraca iz ovih brigada u toku rata ranjeno i da imaju status ratnog vojnog invalida.

On je rekao da je Ilijaška brigada odlikovana Ordenom Nemanjića i podsjetio da je iz njenih redova poginulo više od hiljadu boraca.

I pored strahota koje je preživljavao srpski narod na području Donje sarajevske regije, posebno u Pofalićima i Čemernu, Mijanović je naglasio da za te zločine još niko nije odgovarao.

"Ni jedan zločin nad srpskim narodom nije procesuiran i pored brojnih dokaza koji su dostavljeni Tužilaštvu BiH", rekao je Mijanović i izrazio nadu da će pravda stići sve one koji su činili zlodjela nad srpsim narodom.

Komandant Ilijaške brigade Božidar Savić rekao je da je parastos održan povodom 20. maja - Dana formiranja Ilijaške, a potom i svih drugih brigada iz Donje sarajevske regije.

On je naglasio da se ne mogu nikada zabraviti poginuli borci koji su svoje živote ugradili u temelje RS.

"Na nama je sveta dužnost da ih se sjećamo, a da, istovremeno, njihove porodice i nejač, u saradnji sa republičkim organima, organizovano pomažemo u skladu sa zakonskim propisima", rekao je Savić.

Povodom obilježavanja 17 godina od osnivanja Istočno-bosanskog korpusa Vojske Republike Srpske, na Trgu kralja Petra Prvog Karađorđevića u Bijeljini ispred spomenika poginulim borcima Semberije je služen parastos za više od 3 000 pripadnika ovog korpusa poginulih u proteklom odbrambeno-otadžbinskom ratu.

Nakon prijema u opštini Bijeljina i parastosa, borci ovog korpusa, delegacije Boračke organizacije Republike Srpske i opštine Bijeljina, opštinsko rukovodstvo, porodice poginulih i brojni građani položili su cvijeće i vijence ispred spomenika.

Čestitajući demobilisanim borcima ovog kopusa godišnjicu formiranja, predsjednik BORS-a Pantelija Ćurguz naglasio je da da je Istočno-bosanski korpus dao je nemjerljiv doprinos u odbrani RS.

"Od naredne godine ovaj datum, koji se danas prvi put obilježava organizovano, imaćemo kao datum od regionalnog značaja kojem će biti posvećeno više pažnje", najavio je Ćurguz i podsjetio da samo iz ovog korpusa danas ima 9 000 demobilisanih boraca.

On je dodao da o stradanju srpskog borca tek predstoji istinita priča, kojom će biti branjeni temelji Republike, rezultat borbe u proteklom ratu i sama RS.

"Neko je negdje napravio neki projekat prema kojem smo mi agresori na BiH i prema njemu se mnogi i odnose tako prema nama, zato se i podižu optužnice protiv boraca VRS, drakonske kazne se izriču samo Srbima, a najsvježiji primjer imamo u Loparama, gdje je 21 srpsko selo zbrisano sa zemlje i to samo 20-ak kilometara od Koraja, južnije prema Tuzli. Oko 38 000 stanovnika srpske nacionalnosti je protjerano sa tog područja, a za mnoge se ne zna ni danas gdje su", naglasio je Ćurguz.

(Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE