• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Kijev razmješta raketne bacače?

Lokalna milicija tvrdi da Ukrajinska vojska postavlja raketne bacače kod Slavjanska u kome je u posljednjim sukobima poginulo više od 30 osoba.

Ukrajinska vojska postavila je višecijevne raketne bacače u blizini grada Slavjanska radi napada na pristalice federalizacije, saopštila je danas lokalna milicija.

"Imamo pouzdane informacije da su su sistemi 'Grad MLRS' raspoređeni između Slavjanska i Kramatorska", rekao je portparol milicije agenciji RIA "Novosti".

On je dodao da će upotreba ovih raketa izazvati masovne gubitke među civilima, izrazivši nadu da do toga neće doći, prenosi večeras "Glas Rusije".

U međuvremenu, ukrajinski predsjednik Aleksandar Turčinov potpisao je dekret o delimičnoj mobilizaciji, objavljeno je na veb sajtu predsjednika.

Ranije danas objavljeni su podaci o novim žrtvama.

"Prema našim procjenama, više od 30 terorista je ubijeno, a desetine je povrijeđeno", napisao je Arsen Avakov, ministar unutrašnjih poslova Ukrajine na svom Facebook profilu.

On je dodao da je među učesnicima sukoba kod Slavjanska bilo dosta ljudi sa Krima i iz Rusije, uključujući i Čečene.

"Ubijeno je četiri naša borca, a 20 je ranjeno", dodao je Avakov.

Ukrajinska vojska pojačala je svoje aktivnosti oko Slavjanska, koji drže pobunjenici, što je samo dio napora da se povrati kontrola nad istočnim gradovima zemlje, koje trenutno kontolišu proruski pobunjenici.

VIDEO

Agencije izvještavaju i da je aerodrom u Donjecku danas zatvoren, dan pošto su ukrajinske snage započele ofanzivu protiv proruskih separatista.

U saopštenju, objavljenom na sajtu donjeckog aerodroma, navedeno je da je aerodrom zatvoren za dolaske i odlaske zbog naređenja vlade, prenijela je agencija AP.

Međutim, ukrajinska vlada nema informaciju o zatvaranju, a portparolka aerodroma je rekla da ne zna ništa o tome koliko će dugo aerodrom biti zatvoren.

UPOZORENJE NIJEMCIMA: NAPUSTITE ISTOK I JUG

Njemačka vlada savjetovala je danas svojim građanima da napuste istočnu i južnu Ukrajinu, a šef diplomatije Frank-Valter Štajnmajer ocijenio da se ta zemlja nalazi samo ''nekoliko koraka'' udaljena od vojne konfrontacije.

Njemačko Ministarstvo inostranih poslova je time pooštrilo svoja prethodna saopštenja o uslovima putovanja u Ukrajinu i sada savjetuje građanima, a prije svega, novinarima, da napuste istočnu i južnu Ukrajinu.

''Povodom najnovijih događa mora se poći od toga da se predstavnici medija nalaze u opasnosti da ih separatističke snage uhapše ili zadrže'', saopšitlo je ovo Ministarstvo i, takođe, savjetovalo da se ne putuje na Krim.

Štajnmajer je u evropskim medijima ''El Pais'', ''Le Monde'', La Republika' i ''Gazeta Wyborza'' upozorio na rastuću opasnost i otvoreni vojni konflikt.

''Krvave slike iz Odese pokazuju nam da smo samo nekoliko koraka udaljeni od vojne konforntacije....ukrajinski konflikt je dobio na brzini i težini, kakvu mi prije kratkog vremena nismo smatrali mogućom....moraju se preduzeti sve mjere, kako bi se jedan novi hladni rat spriječio....'', prenose njemački mediji Štajnmajerova upozorenja u evropskim listovima.

Štajnmajer se u cilju rješavanja ukrajinske krize založio za jednu novu konferenciju u Ženevi, što je u međuvremenu, podržala i kancelar Angela Merkel.

''Sve drugo bi bilo neodgovorno, pošto bi značilo nove žrtve'', rekao je Štajnmajer juče televiziji ARD, zalažući se za novi sastanak u Ženevi i jacanje uloge Organizacije za evropsku bezbjednost i saradnju.

REFERENDUM U LUGANSKU 11. MAJA

Narodni guverner istočnog ukrajinskog regiona Luganska Valerij Bolotov odobrio je da se 11. maja održi referendum na kojem će građanima biti postavljeno jedno pitanje - da li podržavate državnu autonomiju za Narodnu Republiku Lugansk.

Bolotov vjeruje da će narod u regionu biti u mogućnosti da slobodno izrazi svoju volju, prenijela je ruska agencija Itar - tas s.

"Radićemo u interesu naroda na što transparentniji način. To će biti pošten referendum. Nećemo preduzimati nikakve druge korake, izuzev izražavanja volje", rekao je on.

Bolotov je rekao da su izabrana glasačka mjesta i komisije za prebrojavanje glasova, da je ustanovljen spisak glasača i da su spremni glasački listići.

UN poziva strane da smire situaciju

Visoki komesarijat UN za ljudska prava osudio je danas "eksploziju nasilja" u Ukrajini i pozvao umiješane strane da pokušaju da smire stanje. "Veoma smo zabrinuti zbog eksplozije nasilja u Ukrajini, koje izaziva sve više žrtava i razaranja. Pozivamo sve strane da ulože više napora da nađu mirno rješenje krize", rekao je u Ženevi portparol Visokog komesarijata UN za ljudska prava Rupert Kolvil. Visoka komsesarka UN za ljudska prava Navi Pilaj pozvala je u saopštenju ukrajinsku vladu da u svojim vojnim operacijama poštuje međunarodne norme, vladavinu prava i ljudska prava stanovništva koje govori ruski. Ona je takođe rekla da "naoružane i dobro organizovane grupe treba da prekinu ilegalne akcije, da odlože oružje, oslobode zatvorenike i napuste javne zgrade koje su zaposjeli". Pilaj je pozvala i da se dozvoli održavanje mirnih demonstracija i garantuje bezbjednost demonstranata.

Moldavija proglasila vanredno stanje na granicama

Vlasti Moldavije saopštile su da je na granicama te zemlje uvedeno vanredno stanje zbog nasilja u susjednoj Ukrajini.

(MONDO, Foto: (AP Photo/Darko Vojinović)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE