• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Evo zašto služi radar na Jahorini

Radar na Jahorini služi Agenciji za pružanje usluga u vazdušnoj plovidbi (BHANSA), izjavio je Srni vršilac dužnosti direktora BHANSA Marin Raspudić.

"To je monopulsni sekundarni radar na lokaciji Jahorina sa kojim se integriše postojeći terminalni radar u zoni aerodroma Sarajevo, te oprema koja će omogućavati integraciju navedenih radara sa radarima iz susjednih zemalja, od kojih su Kozjak i Psunj u Hrvatskoj, te Murtenica ili Kopaonik u Srbiji, neophodnih za osigurano i propisano radarsko pokrivanje kontrolisanog prostora u svrhu civilne avijacije BiH", objasnio je Raspudić.

Portparol NATO štaba Sarajevo Ines Kuburović izjavila je juče da NATO u BiH nema radarsku, niti infrastrukturu vezanu za raketni štit.

"NATO nema ni radarsku, ni infrastrukturu raketnog štita u BiH, niti ima ikakvog povezivanja raketnog štita između NATO-a i BiH", rekla je Kuburovićeva komentarišući informaciju koju su prenijeli internet portali u Republici Srpskoj o instaliranju radara Sjeveroatlantske alijanse na Jahorini u okviru Balkanskog regionalnog pristupa vazdušnoj odbrani (BRAAD).

Kuburovićeva je pojasnila da je riječ o inicijativi u sklopu "pametne odbrane", koju je grupa zemalja članica NATO-a i zemalja partnera odabrala na dobrovoljnoj osnovi radi koordinacije i poboljšanja regionalnog pristupa modernizaciji sposobnosti vazdušne odbrane.

Ona je pojasnila da je BRAAD trenutno u fazi tehničke analize, te da nijedna zemlja još nije donijela nikakvu odluku niti preuzela obaveze koje se tiču konačnih rezultata, uključujući učešće, finansiranje i lokacije na kojima bi se nalazila oprema za vazdušno osmatranje.

Pojedini portali u Republici Srpskoj prenijeli su informaciju da NATO na Jahorini postavio radar i da dovršava prateću infrastrukturu koja će biti u sklopu raketnog štita ovog vojnog saveza na Balkanu.

Prema pisanju ovih portala, radar na Jahorini je dio programa BRAAD koji, navodno, uključuje postavljanje četiri NATO radara, od kojih je jedan na Jahorina u BiH, dok su ostali raspoređeni po lokalitetima u Crnoj Gori, Makedoniji i Albaniji.

(MONDO, Foto: RTV BN)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE