• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Britanac skupio novac za operaciju Stefana

Ovih dana u regionu pažnju javnosti je izazvao veliki ljudski gest Vejna Ingrama, bivšeg član Bitanskog bataljona u BiH.

Ovaj humani čovjek je nakon 10 godina skupio novac za operaciju 14-godišnjeg Stefana Savića iz Laktaša, koji je rođen s Tessierovim rascjepom, rijetkim i ozbiljnim rascjepom nepca i usne, koje može uticati i na ostala područja lica, poput nosa, očiju ili vilice.

Ipak, Stefan je do sada imao nekoliko operacija a posljednju u subotu u jednoj londonskoj bolnici u kojoj su mu otklonili poteškoće u disanju.

Miloš Savić, Stefanov otac iostiče kako su on i cijela njegova porodica presrećni da je Stefan operisan i da se osjeća dobro, javila je agencija "Anadolija".

"Drago nam je bilo kada smo čuli da je prikupljen novac sa operaciju Stefana. Iako smo mi do tada već bili prikupili taj novac za operaciju Stefana drago nam je da je novac koji je moj kolega Britanac skupio otišao u Organizaciju za djecu bez lica gde će pomoći djeci sa sličnim problemima", rekao je Savić.

Ističe kako je ono što je uradio Britanac Vejn Ingram veliki ljudski gest koji se ne viđa uvijek i da je to nešto što nikada neće zaboraviti u svome životu.

"Britanac i ja smo sada pravi drugari. To što je on uradio je velika ljudska gesta koja se ne viđa svaki dan. To rade samo veliki ljudi, velike ljudske gromade koje znaju šta je ljudskost, a kojih eto još uvijek ima na ovom svetu gdje uglavnom mnogi samo misle o sebi", kazao je Miloš.

Napominje da bez pomoći Britanca ne bi mogli ništa uraditi jer je, kako kaže, sve počelo 2003. godine kada je Vejn Ingram kazao Milošu da je moguće da se Stefan izleči.

"Bez njega ne bi mogli ovo ništa ni pokrenuti. On je to sve inicirao 2003. godine kada samo se i upoznali u Laktašima gdje je on bio član Britanskog bataljona u BiH. Opet smo se vidjeli 2004. godine kada smo razgovarali o Stefanu i njegovom liječenju. Eto ostvarila nam se je velika želja koja je promijenila i naš i Stefanov život", istakao je Miloš.

Stefana u Londonu paze kao kralja

Na kraju kaže kako se njegov sin nakon operacije osjeća odlično i da ga u Londonu "paze kao kralja".

"Stefan je odlično nakon operacije. U Londonu ga odlično paze i u ponedjeljak ima i prijem kod Vojvode od Jorka. Tamo ga paze kao kralja. U utorak bi se trebao vratiti u BiH, ali prije toga dočekaćemo ga na aerodromu u Zagrebu. Jedva čekamo da se vidimo sa njime i da zajedno uživamo u našoj sreći", kazao je Stefanov otac.

Vejn Ingram, bivši član Britanskog bataljona u BiH, tokom rutinske patrole upoznao je Stefanovog oca, a nakon toga i dječaka. Tada se zarekao da će mu sakupiti novac za preko potrebnu operaciju i pokrenuo humanitarnu akciju među svojim kolegama, ali i u Velikoj Britaniji.

Nakon više od deset godina, Ingram je uspio skupiti više od 100.000 funti, odnosno oko 240.000 KM, kako bi platio plastične operacije i druge tretmane koji su promijenili Stefanov život.

(MONDO, Foto: Daily Mail)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE