• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Brčko:Evropskom univerzitetu vraćena licenca

Sud Brčko distrikta poništio rješenje Vlade distrikta za obrazovanje kojim se oduzima licenca ovom Univerzitetu.

Osnovni sud Brčko distrikta donio je presudu kojom se tužba Evropskog univerziteta iz Brčko distrikta uvažava i time poništava rješenje Odjeljenja Vlade distrikta za obrazovanje kojim se oduzima licenca i zabranjuje obavljanje djelatnosti visokog obrazovanja ovom univerzitetu, te se predmet vraća tuženom na ponovno rješavanje. Presudom se vladino Odjeljenje za obrazovanje obavezuje da Evropskom univerzitetu nadoknadi troškove upravnog spora u iznosu od 200 KM u roku od 30 dana po pravosnažnosti presude, pod prijetnjom prinudnog izvršenja, saopšteno je iz Osnovnog suda u Brčkom.

Evropski univerzitet Brčko distrikta je ovom sudu 23. januara 2014. godine podnio tužbu protiv Odjeljenja Vlade Brčko distrikta za obrazovanje radi poništenja rješenja, a zbog bitne povrede odredaba Zakona o upravnom postupku i Zakona o visokom obrazovanju u Brčko distriktu, pogrešno i nepotpuno utvrđenog činjeničnog stanja, te bitne povrede odredaba Zakona o zaštiti ličnih podataka.

U tužbi je navedeno da je ovo vladino odjeljenje primoralo Evropski univerzitet da mu suprotno Zakonu o zaštiti ličnih podataka BiH dostavi svu dokumentaciju uključujući dosijea studenata i zaposlenih nastavnika na Univerzitetu, a potom razgledao pribavljenu dokumentaciju bez prisustva predstavnika Univerziteta, čime je prekršena odredba Zakona o upravnom postupku Brčko distrikta.

Ističe se da Odjeljenje nije, iako je bilo dužno, Univerzitetu ponudi zapisnik radi potpisivanja i eventualnog stavljanja primjedbi, čime su prekršene odredbe Zakona o upravnom postupku Brčko distrikta i Zakona o visokom obrazovanju u Brčko distriktu.

Osim toga, Univerzitet smatra da je navedeno rješenje doneseno bez mišljenja Agencije za razvoj visokog obrazovanja i osiguranje kvaliteta BiH, čime je bitno povrijeđena navedena zakonska odredba.

U osporenom rješenju, Evropskom univerzitetu se oduzima licenca i zabranjuje obavljanje djelatnosti visokog obrazovanja zbog prestanka ispunjavanja uslova za rad propisanih zakonom, podzakonskim aktima i preporukama Agencije za razvoj visokog obrazovanja i osiguranje kvaliteta BiH, kao i zbog utvrđenih nedostataka i propusta u radu koji su neotklonjivi ili se ne mogu otkloniti bez ozbiljnih posljedica po kvalitet studija.

Po ocjeni Osnovnog suda Brčko distrikta, u konkretnom slučaju nisu bili ispunjeni zakonski uslovi za donošenje osporenog rješenja bez prethodno pribavljenog mišljenja Agencije za razvoj visokog obrazovanja i osiguranje kvaliteta BiH za zatvaranje ove visokoškolske ustanove.

Protiv presude Osnovnog suda dozvoljena je žalba Apelacionom sudu Brčko distrikta u roku od 30 dana. 

(Srna, Foto: Ilustracija)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE