• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Danas oblačno sa kišom i snijegom

U RS i FBiH danas će biti oblačno sa kišom i pljuskovima, ponegdje i grmljavinom, a na planinama susnježicom ili snijegom.

Povremeno suvo vrijeme će biti jedino na sjeverozapadu, krajnjem zapadu i jugozapadu, a i u ovim predjelima se popodne očekuju pljuskovi, saopšteno je iz Republičkog hidrometeorološkog zavoda.

Tokom noći očekuje se prestanak padavina u većini predjela, osim krajnjeg istoka gdje će i dalje biti kiše, ali slabijeg intenziteta.

Očekuje se da padne od 20 do 40 litara kiše po metru kvadratnom, u oblasti srednjeg toka Drine od 40 do 60 litara po metru kvadratnom.

Vjetar će biti umjeren, na momente i pojačan, a u Hercegovini pojačana bura. Najviša dnevna temperatura biće od osam do 15, na jugu do 18 stepeni Celzijusovih, saopšteno je iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda.

Jutros je BiH oblačno vrijeme sa kišom, a na Bjelašnici je registrovan i snijeg.

Količine padavina u protekla 24 časa u litrima po metru kvadratnom: Ivan-sedlo 80, Sokolac i Sarajevo 73, Srebrenica 63, Stolac 62, Han Pijesak 61, Foča 60, Čemerno 58, Gacko i Kupres 53, Nevesinje i Goražde 52, Rogatica 51, Zvornik 50, Tuzla 49, Zenica 48, Kalinovik 47, Višegrad 45, Bugojno, Gradačac i Mostar 44, Rudo 36, Bjelašnica i Doboj 33, Bileća 32, Istočni Drvar 31, Livno 30, Ribnik i Bijeljina 27, Mrkonjić Grad 24, Banjaluka 18, Trebinje 17, Drinić 16, Sanski Most 13 i drugo.

Na Bjelašnici je jutros izmjerena visina snijega od 12 centimetara, a u Kalinoviku dva centimetra.

Temperatura vazduha u 8.00 časova: Bjelašnica minus tri, Čemerno nula, Kalinovik jedan, Ivan-sedlo dva, Istočni Drvar, Kupres tri, Foča, Nevesinje i Sarajevo četiri, Sokolac, Gacko i Mrakovica pet, Rogatica, Livno i Drinić šest, Mrkonjić Grad, Bugojno i Goražde sedam, Ribnik, Višegrad i Drvar osam, Srebrenica, Rudo, Bileća, Bihać, Gradačac, Mostar, Sanski Most, Tuzla i Zenica devet, Novi Grad, Doboj, Prijedor, Srbac, Banjaluka, Gradiška, Bijeljina, Mlječanica i Neum 10, Zvornik 11, Stolac 11 i Trebinje 12 stepeni Celzijusovih.

STABILIZACIJA POČETKOM NAREDNE SEDMIC

U Republici Srpskoj do kraja sedmice biće nestabilno vrijeme, sa padavinama koje u pojedinim krajevima mogu biti obilnije, dok će temperatura vazduha biti do maksimalnih 15 stepeni Clezijusovih, rečeno je Srni u Republičkom hidrometeorološkom zavodu.

Vrhunac hladnog vremena Srpsku će zahvatiti sutra, kada će najtoplije biti ujutro, dok će tokom dana temperatura padati, a maksimalne vrijednosti ne bi trebalo da prelaze deset stepeni Celzijusovih.

"Na planinama iznad 700 metara nadmorske visine sutra će doći i do formiranja sniježnog pokrivača. Ipak, prema kraju sedmice padavine će slabiti i dolaziće do porasta temperature vazduha", navode u Hidrometeorološkom zavodu.

Trajnija stabilizacija vremena očekuje se početkom sljedeće sedmice, kada će dolaziti i svakodnevnog porasta temperature.

"Sljedeće sedmice temperatura vazduha će dostizati 24 ili 25 stepeni. Prolaskom ovog hladnog ciklona, možemo smatrati da je sa zimom gotovo, jer u periodu koji dolazi ovako niska tempertura se ne bi trebala ponavljati", poručuju meteorolozi.

U Hidrometeorološkom zavodu tvrde da ovosedmične temperature jesu ispod prosjeka za ovo doba godine, a da nagle promjene vremena u maju nisu neuobičajene.

(Srna/MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE