• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Kuće pod vodom, naselja bez struje

Veliki broj naselja na području Kantona Sarajevo pod vodom. Na području Tuzlanskog kantona poplavljeno više od 150 objekata.

Veliki broj naselja na području Kantona Sarajevo pod vodom je zbog naglog rasta vodostaja, a posebno su ugrožena ilidžanska naselja Vlakovo, Otes i Gladno Polje, dok su neka područja ostala bez struje i vode.

Na području opštine Ilidža ugroženo je više kuća, a zbog poplava tri osobe su evakuisane, potvrđeno je u Kantonalnom operativnom centru Civilne zaštite.

Na području opštine Novi Grad izlio se Lepenički potok, a u opštinama Centar i Ilijaš zabilježena su klizišta, prenose sarajevski mediji.

Sve ekipe Civilne zaštite Kantona Sarajevo, zajedno sa profesionalnim i dobrovoljnim vatrogasnim jedinicama su na terenu.

VIDEO

Zbog velikih padavina koje su prouzrokovale plavljenje elektroenergetskih objekata, bez snabdijevanja električnom energijom trenutno su dijelovi sarajevskih opština Vogošća, Novo Sarajevo, Novi Grad i Ilidža.

Iz "Elektrodistribucije" Sarajevo saopštili su da su vodom ugožene i transformatorske stanice na području Osijeka, Hendekuše i Otesa, koje još nisu isključene, te da će njihovo napajnje biti dovedeno u pitanje ukoliko se intenzitet padavina ne smanji.

Iz "Elektrodistribucije" ističu da su sve raspoložive elektromonterske ekipe od juče raspoređene na otklanjanju kvarova, ali i da se situacija stalno mijenja i da dobijaju "nove najave kvarova".

Dodatni problem je i to što je dosta naselja nakon nestanka električne energije ostalo i bez vode.

VIDEO

Na području Tuzlanskog kantona poplavljeno je više od 150 objekata, dok je pod vodom nekoliko magistralnih i regionalnih puteva, među kojima je i magistralni put Tuzla-Sarajevo kod naselja Đurđevik, izjavio je danas dIrektor Kantonalne uprave Civilne zaštite Tuzla Zdenko Tadić.

Tadić je novinarima rekao da će noć biti neizvjesna ukoliko padavine budu nastavljene istim intenzitetom, i dodao da pripadnici civilne zaštite i vatrogasci pomažu građanima na ugroženim područjima.

Na području opštine Kladanj bez napajanja električnom energijom su naselja Tarevo, Čitluk i Novo Naselje zbog prodiranja vode u trafo-stanicu "Kamenolom".

U opštini Banovići klizište je odnijelo stub dalekovoda "Banovići Grad-Tulovići", pa su trenutno bez električne energije naselja Draganja, Mecići i Delići.

I trafo-stanica "Bukinje" u Tuzli je pod stalni nadzorom zbog vode koja se izlila u blizini ovog objekta.

Zbog obilnih kišnih padavina u toku je vanredna sjednica Štaba Civilne zaštite u prostorijama opštine Tuzla.

Zbog obilnih padavina, koje su najavljene do kraja sedmice, iz opštinskog štaba Civilne zaštite Foča upozorili su stanovnike u priobaljima rijeka da postoji mogućnost poplava.

Komandir Štaba Čedo Zelović rekao je da kiša prijeti da podigne vodostaj rijeka, pa je potrebno da građani budu u pripravnosti kako bi na vrijeme evakuisali stoku i materijalna dobra, ukoliko dođe do njihovog izlivanja.

"Civilnoj zaštiti je na raspolaganju Teritorijalna vatrogasna jedinica i druge specijalizovane jedinice, koje u slučaju potrebe građanima mogu priskočiti u pomoć", rekao je Zelović.

On je podsjetio da su meteorolozi za danas najavili obilne padavine, te da će kiša nešto slabijim intenzitetom padati i naredna tri dana.

Na području Rogatice izlila se rijeka Rakitnica i poplavila zasijana polja, voda se ulila u podrume nekoliko kuća, a ugroženi su i proizvodni pogoni Prerade mesa "Vizion" i Fabrike drveta "Ikonić komerc".

Iz proizvodnih hala preduzeća "Vizion" radnici su evakuisali stoku i gotove suvomesnate proizvode, a bageri prave nasipe da se voda ne bi ulila u pogon za proizvodnju mesa.

Građevinske mašine angažovane su i na izgradnji nasipa oko kruga preduzeća "Ikonić komerc", a vlasnik Duško Ikonić kaže da je pod vodom već 15 dunuma zemljišta sa skladištem balvana i gotovih proizvoda.

"Ukoliko voda poraste još jedan metar, nećemo je moći spriječiti da poplavi i proizvodne pogone", rekao je Ikonić.

Na jednom mjestu, na oko kilometar nizvodno od grada, voda se skoro izlila na magistralni put Rogatica – Ustiprača. Nekoliko malih mostova preko Rakitnice su poplavljeni, tako da su pojedina sela odsječena od svijeta.

Načelnik opštine Rogatica Tomislav Puhalac rekao je da su ugroženi i rezerovari na izvorištu Zilićine, da se voda u gradskom vodovodu muti i da će biti neupotrebljiva za piće.

"Iako je ovo nezapamćena poplava, apelujemo da nam Vlada i `Vode Srpske` pomognu u o realizaciji projekta regulisanja rijeke Rakitnice koja nam u poplavama čini ogromne štete svake godine", naveo je Puhalac.

Opštinski štab civilne zaštite je u stalnom zasjedanju i prati razvoj situacije.

Rogatičani se pribojavaju da s obzirom na prognoze kiša neće prestati i narednih dana ne budu poplavljene i kuće koje su najbliže koritu rijeke Rakitnice.

Kiša koja neprekidno na području Bratunca pada dva dana, dovela je do naglog porasta vodostaja rječice Križevice i opasnosti od njenog izlijevanja iz korita, izjavio je Srni načelnik ove opštine Nedeljko Mlađenović.

On je rekao da je opština Bratunac danas angažovala četiri firme, koje svojom mehanizacijom treba da zaštite ljude i imovinu od poplava u naseljima pored ove rijeke.

Mlađenović je rekao novinarima da je nivo Križevice, koja protiče kroz urbani dio Bratunca, u ranim popodnevnim časovima dostigao kritičnu tačku.

"Ostalo je samo nekoliko centimetara do izlivanja Križevice i zbog toga smo bili prinuđeni da angažujemo bagere i druge mašine. Na terenu su pripadnici Civilne zaštite i Profesionalne vatrogasne jedinice, koji pokušavaju da podizanjem nasipa spriječe poplave na najkritičnijim mjestima", istakao je Mlađenović.

Mještani prigradskog naselja Podgradac kažu da se u tom naselju Križevica počela izlivati i da prijeti da ozbiljno ugrozi nekoliko kuća i pomoćnih objekata.

Iz opštinske Civilne zaštite saopšteno je da je danas porastao nivo vode u Glogovskoj rijeci i Drini, ali da se one nisu izlile iz korita.

Križevica i Glogovska rijeka su u posljednjih nekoliko godina pričinile milionske štete na stambenim i drugim objektima, te usjevima i voćnjacima na području Bratunca.

U Novom selu, u opštini Sokolac, potok Megara je zaplavio pomoćne objekte u jednom domaćinstvu, a prijeti i kući.

U mjestu Rogoušići, u opštini Pale, voda je zaplavila četiri, pet kuća, ali nije prodrla u unutrašnjost.

Na području opštine Pale začepljeni su propusti i registrovani su bujični nanosi šljunka na putu Pale - Prača. Trenutno pada snijeg, a u toku dana će se raditi na sanaciji.

U naselju Toplik i Ivanići, u opštini Istočno Novo Sarajevo, zaplavljeno je pet, šest kuća Damjanovića i Keleta i nekoliko pomoćnih objekata. Sazvana je sjednica Štaba za vanredne situacije, a biće preduzete i potrebne mjere.

U gornjem toku rijeke Drine - Foča, Novo Goražde, Rudo i Višegrad nema izlijevanja, niti bujičnih poplava.

Kiša koja od noćas bez prestanka pada u Bijeljini zaplavila je njive i Semberija danas izgleda kao poplavljeno područje, rekao je Srni predsjednik Udruženja poljoprivrednika u ovom gradu Ljubo Maletić i naveo da su usjevi u nekim njivama koje je obišao pod vodom visine i do 20 centimetara.

"Pšenica je polegla i oboljela, ove godine neće biti roda, a i kukuruz je u katastrofalnoj opasnosti da istruli u zemlji, ako kiša nastavi da pada", rekao je Maletić.

Prema njegovim riječima, vremenske neprilike prijete da potpuno unište ovogodišnju poljoprivrednu proizvodnju, a nema načina da se ona na bilo koji način odbrani od kiše.

Veliki broj poljoprivrednih površina na području opštine Pelagićevo ponovo je pod vodom, a poplave prijete i domaćinstvima, rekao je načelnik opštine Simo Stakić.

Velika količina padavina uzrokovala je izlivanje Briježnice i Crnog potoka, te lateralnog kanala na Barici.

Opština Pelagićevo bila je poplavljena 4. i 5. maja kada se pod vodom našlo 35 domaćinstava i više od 1.000 hektara poljoprivrednog zemljišta.

Zbog izlivanja rijeke Zeleni Jadar danas je evakuisana jedna porodica u milićkom naselju Mišići, rekao je Srni starješina Teritorijalne vatrogasne jedinice Miodrag Pantić.

Pantić je istakao da je u naselju Mišići najteža situacija, a da vodena bujica prijeti i Derventi, Dubnici, Vukšić Polju i Novoj Kasabi.

On je naveo da su vatrogasci, zajedno sa mještanima Mišića, angažovani na postavljanju nasipa.

"Jutros nismo imali dovoljno materijala, ali smo zahvaljujući ljudima iz kompanije `Boksit` obezbijedili oko pet kubika pijeska sa njihove separacije. Problem je što kiša ne prestaje, a vodostaj rijeka raste", rekao je Pantić.

Vodostaj Save u Gradišci u posljednjih sedam dana je u opadanju i trenutno iznosi 590 centimetara, a voda se polako povlači i iz nebranjenih područja pored rijeke, rekao je Srni šef Odsjeka Civilne zaštite Boško Pucar.

Pucar je istakao da Civilna zaštita prati nivo vodostaja Save i manjih rijeka i da za sada nema opasnosti i naznaka da će doći do njihovog izlivanja na području opštine.

"U slučaju potencijalne opasnosti Civilna zaštita će na vrijeme obavijestiti stanovništvo i djelovati ako bude potrebe", rekao je Pucar.

U Gradišci je u posljednjih sedam dana palo 72 litra kiše po metru kvadratnom.

(MONDO/agencije, foto Klix.ba)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE