• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Muzika, kupanje i masaža za krave u Kozarcu!

Jusuf Arifagić iz Kozarca svojim kravama pušta muziku, masira ih i kupa, a one mu ne ostaju dužne - daju mu pet litara mlijeka više!

U zemlji u kojoj pola stanovništva živi u siromaštvu, njegove životinje spavaju na udobnim prostirkama u štali koja ima i kompjuterizirane klime te moderni sistem za rasvjetu. Takođe, njegove krave se kupaju redovno, dobivaju masaže, a povremeno imaju i kozmetičke tretmane, piše agencija Patria.

Jusuf Arifagić iz Kozarca kod Prijedora, koji živi na relaciji BiH - Norveška, dospio je na naslovnice svih svjetskih medija, nakon što je javnosti pokazao u kakvim uslovima žive njegove krave.

Osim što imaju izvanredne higijenske uslove, Arifagić svojim kravama pušta i muziku, jer na taj način one postaju mirnije, opuštenije, i daju više mlijeka. Prema njegovim procjenama, jedna krava u takvim uslovima dnevno daje oko pet litara mlijeka više. "Ako imate sto krava, onda je to dnevno 500 litara mlijeka više", kaže Arifagić.

"Viza za budućnost je u nauci. I to moraju prihvatiti svi. Možda je investiranje u tehnologiju skupo na početku, ali se kroz nekoliko godina isplati", kaže ovaj 52-godišnji Kozarčanin.

Koncept njegovanja krava donio je iz Norveške. Prije nekoliko godina se vratio u rodni Kozarac, gdje investiranjem u poljoprivredu pokušava da pokrene ekonomiju ovog kraja, ali i cijele BiH. Prema izvještajima Centralne banke BiH, dospio je među vodeće investitore u poljoprivredi BiH, piše Patria.

Arifagić je u savremenu farmu investirao oko 15 miliona marka, i trenutno zapošljava 25 radnika. Za nekoliko dana iz Norveške treba da na farmu stigne novih tristotinjak krava koje će do Nove godine imati i mlade, pa bi Arifagićeva farma kroz nekoliko mjeseci trebala brojati oko 1000 grla, i time postati jedna od najvećih u regionu.

"Moj plan je bio da farma broji oko 5.000 grla. Ali, želim da uz farmu pokrenem i druge vrste poljoprivredne proizvodnje. Međutim, da bi to realizovao u tolikom kapacitetu, uz mene mora stati država sa svim svojim institucijama. Vlade i ministarstva moraju pokazati više interesa ako žele da razvijamo ovu zemlju", rekao je Arifagić za Patriu.

(MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE