• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

PSBiH: Zatražena smjena Osmića i Lagumdžije

SBB BiH pokrenuo je inicijativu za smjenu ministra odbrane BiH Zekerijaha Osmića i ministra inostranih poslova BiH Zlatka Lagumdžije.

Klub poslanika Saveza za bolju budućnost BiH pokrenuo je danas u Parlamentarnoj skupštini BiH inicijativu za smjenu ministra odbrane BiH Zekerijaha Osmić i ministra inostranih poslova BiH Zlatka Lagumdžije, kadrove SDP-a BiH.

U obrazloženju inicijative za smjenu Osmića navodi se da je 12. maja u Kasarni "Kozara" u Banjaluci održana ceremonija u povodu obilježavanja dana 3. pješadijskog (Republika Srpska) puka BiH i Dana vojske Republike Srpske.

"Ministar odbrane BiH nije adekvatno i odgovorno reagovao na to što je predsjednik Republike Srpske zloupotrijebio tu ceremoniju kada je u svom obraćanju Oružane snage BiH predstavio kao entitetsku vojsku, kao ni na intoniranje himne Republike Srpske na proslavi od državnog značaja", navodi se u inicijativi.

U inicijativi se dodaje da je ministar odbrane BiH time učestvovao u "antiustavnom rušenju Oružanih snaga BiH od predsjednika Republike Srpske i drugih predstavnika tog entiteta, kao i u kršenju protokola koji je ranije utvrdilo ministarstvo na čijem je čelu".

Poslanik SBB-a BiH Mirsad Đugum je u ime stranačkog kluba podnio inicijativu i za smjenu ministra inostranih poslova BiH Zlatka Lagumdžije.

U obrazloženju inicijative navodi se da je od nereda u Federaciji BiH, 7. februara, te dalje na plenumima građana u tom entitetu iskazano masovno nezadovoljstvo radom vlasti, tokom čega je tražena smjena Lagumdžije sa dužnosti ministra inostranih poslova BiH.

Poslanik SBB-a u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Ismeta Dervoz izjavila je da je ova stranka zatražila smjenu ministra inostranih poslova Zlatka Lagumdžije, jer nije preduzeo potrebne korake da situaciju u BiH učini boljom.

"Evidentna je odgovornost ministra odbrane BiH Zekerijaha Osmića i ovog ministarstva za propuste tokom obilježavanja Dana Vojske Republike Srpske, a kad je riječ o Lagumdžiji tražimo njegovu smjenu zbog nečinjenja i nepreduzetih potrebnih radnji da bi u BiH situacija bila bolja i vodila ka boljoj budućnosti", rekla je Dervozova novinarima u Sarajevu.

Lagumdžija: SBB se izgubio

Ministar inostranih poslova BiH Zlatko Lagumdžija ocijenio je danas u Sarajevu da se Savez za bolju budućnost BiH, koji je pokrenuo inicijativu za njegovu smjenu u Savjetu ministara, "stvarno izgubio".

"Sad čujem za inicijativu za razrješenje", rekao je Lagumdžija novinarima.

On je zaključio da će parlament BiH raspravljati i odlučivati o ovom zahtjevu SBB-a.

(Srna/MONDO, Foto: Slobodna Bosna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE