• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Kritično u BiH: Vodostaji rijeka u porastu

Obilna kiša koja ne prestaje padati širom BiH uzrokovala je nezapamćene poplave.

Voda ulazi u kuće i stambene objekte, plavi poljoprivredna zemljišta i prijeti da odnese mostove, a stanovništvo je u strahu, jer prognoze meteorologa nisu optimistične kada je u pitanju prestanak padavina.

Najteža situacija je na području Tuzlanskog i Sarajevskog kantona, ali poplavama su pogođeni i kantoni Zeničko-dobojski, Srednjobosanski i Bosansko-podrinjski, prenosi Klix.ba.

Obilna kiša ne prestaje padati na području Kantona Sarajevo što samo pogoršava situaciju na poplavljenim područjima. Najteža je situacija i dalje na području općina Ilidža i Hadžići gdje je ugrožen veliki broj kuća, poslovnih objekata, poplavljeni su mostovi i ceste.

Poplave su zabilježene na područjima Rakovice, Blažuja, Vlakova, Osjeka, Otesa, te Stupa. Poplavljeno je više od 200 kuća, novi most na ulazu u Rakovicu, pješački most na rijeci Zujevina, te most na rijeci Dobrinji na Stupu. Poplavljena je i putna komunikacija prema groblju Vlakovo u dužini od 1.200 metara, putna komunikacija kod poljoprivrednog dobra između naselja Osjek i Doglodi u dužini od 300 metara.

Ekipa portala Klix.ba i večeras je bila u ovom dijelu Sarajeva i uvjerila se da je stanje alarmantno. Stanovništvo je strahu i večeras je pred njima besana noć.

U općini Hadžići došlo je do izlijevanja potoka i bujičnih voda, te klizanja i odrona zemljišta na saobraćajnicu Hadžići-Igman u Igmanskoj ulici, te u naseljima u Luka, Resnik, Miševići, Potkraj i Vrančići. Ugroženo je nekoliko kuća.

U općini Vogošća došlo je izlijevanja vode na putne komunikacije i u podrumske prostorije, kao i manjih odrona, dok je u MZ Gora došlo do ugrožavanja nekoliko kuća i pomoćnih objekata.

Vodostaji na rijekama Bosna, Željeznica, Zujevina, Kasindolski potok, Dobrinja, Rakovički potok su i dalje vrlo visoki, a na terenu su i dalje angažovane ekipe Kantonalne uprave civilne zaštite i opštinskih službi civilne zaštite, te pripadnici PVJ Kantona Sarajevo i pripadnici DVD.

U mjestu Ribnik u toku spašavanje zarobljenih osoba u vikendicama

Stanje na području ovog kantona je kritično, ali srećom ugrožen je vrlo mali broj kuća. Ulaz u Zenicu iz pravca Doboja je poplavljen, kao i naselje Blatuša, a zatvoren je saobraćaj na putnom pravcu prema Orahovici. U Visokom je prekinuta putna komunikacija prema Sarajevu, Ilijašu, a stanovništvo MZ Goduša je potpuno odsječeno. Ulaz u Žepče je blokiran. Poplavljena su naselja Brezik, Kovači, Ribnica,Vozuća i Krivaja. U mjestu Ribnik zarobljeno je više osoba u vikend kući, te su upućene ekipe za spašavanje.

Vodostaji rijeka Bosna, Fojnica i Krivaja su na području ovog kantona u stalnom porastu. Stanovništvu koje živi u priobalnom području savjetuje se izmještanje na više etaže stambenih objekata te uklanjane vrijednih stvari.

Stanje prirodne nepogode u Lukavcu, Kladnju, Srebreniku i Gradačcu

Na području Tuzlanskog kantona u općinama Lukavac, Kladanj, Srebenik i Gradačac proglašeno je stanje prirodne nepogode od poplava. U toku je vanredna sjednica Štaba Civilne zaštite u prostorijama opštine Tuzla.

Zbog izlijevanja vode na kolovoz, obustavljen je saobraćaj na dionicama magistralnih puteva M-18 Kladanj-Živinice (u mjestima Stupari i Đurđevik) i M-19.2 Kladanj-Vlasenica (u mjestu Ravne), kao i na regionalnim putevima: R-467 Zavidovići-Ribnica-Olovo i Olovo-Han Pijesak (u mjestu Pjenovac), R-465 Zavidovići-Maglaj-Doboj, R-445 Visoko-Ilijaš (u mjestu Čekrekčije) i R-460 Gračanica-Srnice.

Rijeka Spreča poplavila je preko 300 hektara priobalnog i poljoprivrednog zemljišta u opštini Gračanica i Doboj Istok, dok su u općini Kladanj poplavljeni stambeni i pomoćni objekti.

Bez napajanja električnom energijom su naselja Tarevo, Čitluk i Novo Naselje zbog prodiranja vode u trafo-stanicu "Kamenolom". U opštini Banovići klizište je odnijelo stub dalekovoda "Banovići Grad-Tulovići", pa su trenutno bez električne energije naselja Draganja, Mecići i Delići. Najgore stanje je u opštini Lukavac gdje je poplavljeno oko 100 stambenih objekata, te je presječena putna komunikacija. U opštini Tuzla aktivirana su dva klizišta, a zbog povećanog nivoa rijeke Jale poplavljeni su pomoćni objekti. U naselju Strašanj, opština Živinice, ugrožen je jedan objekat.

Vodostaji svih rijeka na području ovog kantona su u porastu. Nivo rijeke Tinje u opštini Srebrenik porastao je za 20 centimetara u odnosu na prošlo mjerenje. Vatrogasne jedinice su crpile vodu u naseljima Breze i novo naselje Kiseljak.

Na području grada Doboja je proglašena vanredna odbrana od poplava.
Vodostaj na mjernom mjestu rijeke Bosne u Doboju u 21.00 časova iznosio je 475 centimetara, sa tendecijom porasta, što je za 25 centimetara više od kote vanredne odbrane.

Građevinska operativa je trenutno angažovana na izgradnji nasipa na potoku Liješanj na ulazu u grad iz pravca Sarajeva, kao i nasipa u naselju Bare, saopšteno je iz Republičke uprave Civilne zaštite.

U Mjesnoj zajednici Donja Paklenica 20 stambenih objekata sa pomoćnim pratećim objektima je zapljavljeno, a stanovništvo je evakuisano.

Regionalni put Doboj - Gradačac je u prekidu u naselju Bušletić usljed izlivanja rijeke Lukavice.

U opštini Modriča u mjesnoj zajednici Vranjak zaseok Brijestovo, dijelu mjesne zajednice Koprivna i izbjegličkom naselju Dobori evakuisana je stoka, a stanovništvo je u pripremi za evakuaciju.

U izbjegličkom naselju Dobori trenutno se radi na ojačanju kritičnih tačaka na nasipu, a ekipe za spašavanje na vodi i pod vodom su u pripravnosti.

Vodostaj rijeke Usore u opštini Teslić je u porastu i u 21.00 čas iznosio je 350 centimetara.

U Bijeljini je proglašeno vanredno stanje zbog opasnosti od poplave.
Na zasjedanju gradskog Štaba za vanredne situacije ocijenjeno je da radi zaštite života ljudi i materijalnih dobara treba uvesti neprestana dežurstva i staviti u pripravnost sve raspoložive snage za odbranu od poplava.

U izvještaju nadležnih službi istaknuto je da najveće probleme trenutno prave bujične vode i četiri rječice u Bijeljini koje prijete da ugroze puteve prema Zvorniku kod Janje i prema Brčkom u Donjoj Čađavici.

Protok Drine u stalnom je porastu, kiša pada cijelim gornjim tokom rijeke zbog čega se očekuje i dalji rast vodostaja, kao i izlivanje Drine kod Bijeljine u području vikend naselja u Amajlijama i u Janji.

Protok na hidrocentrali Zvornik u 18.00 časova dostigao je 1.556 metara kubnih u sekundi, a tokom noći očekuje se povećanje protoka do 1.800 metara kubnih u sekundi.

Vodostaj Save sasvim blago raste i za sada nema prijetnji od njenog izlivanja u Semberiji.

Na zasjedanju gradskog Štaba za vanredne situacije zaključeno je da su nasipi za odbranu od poplava na ovom području bezbjedni, a protežu se duž 40 kilometara obala Save, Drine i glavnog obodnog kanala.

Novi podaci sa terena biće razmotreni na zasjedanju gradskog Štaba za vanredne situacije u Bijeljini u ranim jutarnjim časovima.

U opštini Šekovići je proglašeno vanredno stanje, zaplavljeno je nekoliko naselja, a u toku je evakuacija 60 ljudi, saopšteno je iz Republičke uprave Civilne zaštite.
Rijeka Drinjača je u ovoj opštini u 19.00 časova zaplavila naselja Lovačko Polje, Željeznik, Srežani, Obarsko polje i Korijen - oko 300 kuća, a poplavile su i oranice u Mjesnoj zajednici Željeznik.

Aktivno je klizište u Ulici Bajska na brdu Čekinovac u Kostajnici, a ugrožene su četiri kuće sa pomoćnim objektima.

U opštini Šamac nivo Save je nepromijenjen u odnosu na mjerenje u 12.00 časova, a u opštinama Brod, Kozarska Dubica, Srbac nivo Save je porastao za dva do tri centimetra, navodi se u vanrednom izvještaju Republičke uprave Civilne zaštite o poplavama u Republici Srpskoj.

Vodostaj Bosne na mjernom mjestu u Doboju u 18.00 časova iznosio je 410 centimetara, što je za 195 centimetara više u odnosu na mjerenje u 12.00 časova, poplavljena su polja oko riječnog korita i proglašena je redovna odbrana od poplava.

Regionalni put Han Pijesak - Olovo je u prekidu zbog izlivanja rijeke Stupčanice.

U mjestu Rogoušići u opštini Pale izlila se rijeka Mokranjska Miljacka, ugroženo je dvadesetak kuća, a voda je prodrla u pet kuća u prizemlje.

Potok u Ljubogošti koji se uliva u Mokranjsku Miljacku izlio se i ugrozio četiri kuće, a u Podgrabu se izlila rijeka Gračanica i ugrozila četiri kuće.

Stanje na području opštine Sokolac je stabilno, a u opštini Rogatica je normalizovano.

U Miljevini u opštini Foča izlila se rijeka Bistrica i prodrla u podrume jedne zgrade.

Rijeka Fojnica ugrozila kuće u naseljima u opštini Fojnica


Vodostaj rijeke Lašva je povišen te je poplavljen priobalni dio na dionici Katići Grablje. U opštini Kiseljak poplavljena su poljoprivredna zemljišta i naselja. Ugroženo je D. Žeželovo gdje poplavljena putna komunikacija, stambeni i prateći objekti te poljoprivredno zemljište. Poplavljena su i četiri objekta uz cestu Han Ploče- Bukovci, dok je u naselje Topole i Potkraj poplavljeno 11 objekata. Rijeka Fojnica se djelimično izlila i poplavila poljoprivredna zemljišta u naseljima Doci, Hercezi, Gromilajk, Podastinje i Crna stijena.

Opasnost od odrona velike stijene

Stanje na području Bosansko-podrinjskog kantona je stabilno. Na lokalnom putu Prača-Brdarići prijeti opasnost od odrona velike stijene, pa je zbog toga ovaj putni pravac zatvoren za saobraćaj do daljnjeg. Također, putni pravac Ilovača-Brzača-Orahovice prekinut je za saobraćaj. U naselju Mravinjac na ušću rijeke Ocke u Drinu došlo je do urušavanja obale pri čemu je trenutno ugrožen jedan stambeni objekat.

(MONDO/Agencije, Foto: Radiosarajevo/arhiv)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE