• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Otkazano obilježavanje stradanje vojnika JNA

Za danas planirano obilježavanje stradanja pripadnika JNA u "Tuzlanskoj koloni" otkazano je zbog vremenskih nepogoda.

Ministar rada i boračko–invalidske zaštite Republike Srpske Petar Đokić izjavio je Srni da će, nakon što je jutros otkazano obilježavanje stradanja pripadnika JNA u Tuzli zbog poplava, biti određen sljedeći termin kao dan sjećanja na poginule vojnike u "Tuzlanskoj koloni".

Đokić je rekao da zbog pogoršanih vremenskih uslova i prekida saobraćaja na dionicama od Bijeljine prema Tuzli, Zvorniku i Brčko distriktu nije bilo moguće okupiti učesnike koji bi posjetili Tuzlu i odali počast poginulim vojnicima JNA u zločinačkoj akciji koja je nad njima izvršena 15. maja 1992. godine.

Zbog vanrednog stanja izazvanog poplavama, neće biti održan ni planirani parastos u Bijeljini, gdje su u Spomen-kosturnici sahranjeni posmrtni ostaci 36 žrtava zločina u Tuzli 15. maja 1992. godine.

Prema riječima pomoćnik ministra rada i boračko invalidske zaštite Republike Srpske Duška Milunovića, ministar Đokić jutros je iz dva pravca pokušao da dođe do Bijeljine, ali su prilazi gradu blokirani vodom na saobraćajnicama.

Zbog vremenskih neprilika, do Bijeljine nisu uspjeli da stignu ni autobusi učesnika iz Zvornika i Petrova, potvrđeno je Srni u gradskoj Boračkoj organizaciji.

Prema podacima službe Civilne zaštite, zbog vode na saobraćajnici u prekidu je i put iz Bijeljine prema Tuzli u mjestu Zagoni.

U Bijeljini i Tuzli danas je bilo planirano obilježavanje 22 godine od stradanja pripadnika JNA u "Tuzlanskoj koloni".

U napadu na kolonu poginulo je 59 pripadnika JNA, dok su 44 ranjena. Kolona JNA je iz zasjede napadnuta u Tuzli 15. maja 1992. godine prilikom dogovorenog napuštanja kasarni i grada.

Savjetnik ministra rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske general Milan Torbica rekao je da je zločin nad pripadnicima JNA u "Tuzlanskoj koloni" bio planiran, te da za taj zločin još niko nije odgovarao.

Podsjetivši da je 4. maja 1992. godine Predsjedništvo tadašnje SFRJ donijelo odluku da se preostali pripadnici JNA povuku sa prostora BiH, general Torbica je napomenuo da je kolona JNA planirano i iz zasjede napadnuta u Tuzli 15. maja 1992. godine prilikom dogovorenog napuštanja kasarni i grada.

Napad su izvršile paravojne formacije takozvane patriotske lige, "zelenih beretki" i jedinica Teritorijalne odbrane BiH.

"Da je bilo planirano pokazuje i to što je sve snimala lokalna televizija", istakao je Torbica.

(Srna/MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE