• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Opšti izbori 12. oktobra

Opšti izbori u BiH biće održani 12. oktobra, odlučila je Centralna izborna komisija BiH.

Predsjednik CIK-a Stjepan Mikić rekao je da će građani BiH 12. oktobra birati članove Predsjedništva BiH, Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH, predsjednika i potpredsjednike Republike Srpske, poslanike u Narodnoj skupštini Srpske, Predstavnički dom Parlamenta Federacije BiH, te poslanike u skupštinama kantona Federacije.

"Sredstva za provođenje izbora obezbijeđena su iz budžeta BiH i za ovu svrhu namijenjeno je 8.854.000 KM, dok je za održavanje opštih izbora 2010. godine iz budžeta bilo izdvojeno 8.492.000", naveo je Mikić.

Najveći dio novca za održavanje ovogodišnjih izbora - 4.851.000 KM, dodao je on, biće utrošeno za naknadu za rad u biračkim odborima.

Prema njegovim riječima, CIK je danas donio uputstvo o rokovima i redoslijedu izbornih aktivnosti za opšte izbore.

"Rokovi počinju već od sutra, od kada političke stranke i nezavisni kandidati mogu podnijeti prijavu za učešće na izborima", precizirao je Mikić.

Prema centralnom biračkom spisku, zaključno sa 14. majem u 24.00 časa, pravo glasa u BiH ima 3.231.031 birača, od čega 1.219.314 u Republici Srpskoj i 2.011.717 u Federaciji BiH.

Mikić je rekao da su u ove birače uključeni i birači iz Brčko distrikta koji su se izjasnili za entitetsko državljanstvo i dodao da 56.000 stanovnika Brčko distrikta to još nisu uradili.

"U BiH od 2006. godine na snazi je pasivni način registracije birača", podsjetio je Mikić i dodao da je za državljane BiH sa biračkim pravom koji žive u inostranstvu do 29. jula otvorena mogućnost aktivne registracija za naredne izbore.

Mikić je saopštio da je CIK danas donio odluku o diplomatsko-konzularnim predstavništvima u kojima se planira glasanja za opšte izbore.

"Da li će glasanje biti organizovano u inostranstvu, zavisi od zainteresovanosti birača", istakao je je Mikić.

On je izrazio žaljenje CIK-a što do danas, odnosno do raspisivanja opštih izbora Parlamentarna skupština BiH nije usvojila izmjene i dopune Izbornog zakona BiH kojima bi se omogućilo održavanje izbora za Gradsko vijeće Mostara.

Predsjednik CIK-a naveo je da su u toku procedure za izbor štamparije u kojoj će biti štampani glasački listići.

Mikić je podsjetio da je Izbornim zakonom BiH definisano da se izbori održavaju prve sedmice u oktobru u izbornoj godini, ukoliko se taj dan ne poklapa sa vjerskim praznikom. Ove godine prve nedjelje u oktobru obilježava se Kurban bajram, zbog čega je održavanje izbora pomjereno za narednu nedjelju.

Pozivajući se na odredbe Izbornog zakona, Mikić je naveo da je krajnji rok za potvrđivanje rezultata opštih izbora 11. novembar.

"CIK je spreman da izbore provede na fer i demokratski način, u skladu sa zakonima", istakao je Mikić, izrazivši očekivanje da će svoj dio odgovornosti preuzeti i politički subjekti, kandidati, birači i mediji.

Objavljivanju izbora prisustvovao je i predsjednik Misije OEBS-a u BiH Flečer Barton.

(Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE