• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Haos i u FBiH: U Zavidovićima 53 klizišta!

Zbog velikih poplava i pojave klizišta u FBiH se vrši evakuacija mještana. Najkratičnije u Zavidovićima gdje je aktivirano čak 53 klizišta.

Na području opštine Zavidovići aktivirana su klizišta do sada neviđenih razmjera koja su ugrozila više od 150 stambenih objekata, javljaju federalni mediji.

Zabilježena su čak 53 klizišta koja su duga i po nekoliko stotina metara. Broj klizišta se stalno povećava, a sinoć je najkritičnije bilo u naselju Stipovići, odakle se većina stanovništva morala evakuisati.

"Sve firme koje imaju mehanizaciju angažovane su na raščišćavanju, prije svega, putnih komunikacija, a potom i klizišta za koje građevinski inspektori daju mišljenje i prijedlog privremene sanacije", navodi El-Džezira Balkan.

Novonastalim klizištima ugrožena je gradska sportska dvorana, nekoliko vjerskih objekata, čak i neka groblja, pa je opšte stanje izuzetno teško i opasno.

Mještani sela Kolići i Bistrica u blizini Bistričaka u Zenici, koji su juče bili u očaju i tražili spasavanje, evakuisani su jutros helikopterima koji nastavljaju nadlijetati ovu regiju, potvrđeno je u Operativnom centru Civilne zaštite Zeničko-dobojskog kantona.

U jutarnjim satima nastavljeno je izvlačenje stanovnika zeničke regije, i to u selu Šerići.

"Do sada je sa ovih područja izvučeno oko 300 osoba, oni se nalaze ovdje u Zenici, a većina ih je smještena na Mašinskom fakultetu", istakli su za Klix.ba u Operativnom centru Civilne zaštite Zeničko-dobojskog kantona.

Podsjećamo u selu Kolići, Bistrica i susjednom selu Smajići situacija je sinoć bila kritična. Bježeći od vodene bujice i klizišta mještani su potražili spas na jednoj livadi. Tamo su postavili šatore i čekali pomoć, koja je, srećom, stigla.

Zbog obimnih padavna i velikog broja klizišta na području Tuzlanskog nalazi se oko 19.500 potrošača bez električne energije, saopšteno je danas iz tuzlanske "Elektrodisrtibucije".

Iz ove firme navode da sve raspoložive ekipe rade na otklanjanju kvarova na elektro-energetskim objektima i apeluju na građane da obavijeste "Elektrodisrtibuciju" ukoliko saznaju o bilo kakvim kvarovima na nekom od elektroenergetskom objektu ili na elektrodistributivnoj mreži.

Najviše potrošača bez električne energije nalazi se u opštinama Tuzla, Gračanica, Lukavac, Srebrenik, Živinice, Sapna i Čelić.

Zbog velikih poplava, ali i opasnosti od klizišta mještani sela u Željeznom Polju čitavu noć su proveli u neizvjesnosti, a od jutros je počela evakuacija i mještana sela Biljevina.

Svi koji su radno sposobni uključeni su na osposobljavanju puteva kako bi mogli traktorima, multikultivatorima i drugim sredstvima da prebace žene i djecu do Gornje Golubinje. Iz tog mjesta oni treba da nastave prema Žepču, kao što su neki prije njih već učinili, prenosi Kliks.

Iz Maglaja je do sada evakuisano 35 civila. U toku je evakuacije jedne porodice iz opštine Doboj – Jug sa krova kuće i jednog broja osoba u Šekovićima. Akcije na spašavanju civilnog stanovništva se nastavljaju, uz velike napore pripadnika Oružanih snaga BiH u veoma teškim vremenskim uslovima, saopšteno je iz Kancelarije za odnose s javnošću Ministarstva odbrane BiH.

Nakon pokretanja velikog klizišta u vlaseničkoj Mjesnoj zajednici Cerska, u kojem je juče u selu Čelebići nastradala starica Hanifa Čelebić, a zatrpana lokalna džamija i nekoliko porodičnih kuća, stanje u tom području i danas je teško, a grupe mještana rade na raščišćavanju ruševina i nanosa koje je klizište stvorilo.

Predsjednik MZ Mušan Čelebić rekao je Srni da je selu moguć prilaz samo terenskim vozilima lokalnim makadamskim putem Vlasenica - Šadići - Cerska.

"Evakuisano je 10 kuća, koje se nalaze u zoni klizišta i oni su smješteni na sigurnom, jer tlo još klizi i prijete da se pokrene. Kako će dalje biti niko ne može predvidjeti", rekao je Čelebić.

Čelebić je dodao da je problem što kompletno područje nema struje, pa prijati da propadnu zalihe hrane, koje su mještani čuvali u zamrzivačima, a vodom se snabdijevaju sa lokalnih izvorišta.

U području Cerske, koje teritorijalno veoma razuđeno i pripada opštinama Vlasenica i Milići, živi oko 500 ljudi, pretežno povratnika, a selo Čelebići dio je MZ koja je u statavu vlaseničke opštine.

Čelebić je rekao da će se, nakon sagladavanje posljedica klizišta, stanovnici te MZ obratiti za pomoć lokalnim i državnim vlastima.

Sahrana poginule starice Hanife Čelebić obaviće se danas u selu Čelebići

Zbog neprekidnih i obilnih padavina na području Opštine Vareš došlo je do pojave klizišta, odrona, prekida putnih komunikacija, što je dovelo do ugrožavanja bezbjednosti građana i materijalnih dobara. Opštinski štab CZ donio je odluku o proglašenju prirodne nesreće. Prve procjene govore da su nastale izuzetno velike materijalne štete.

Do sada je registrovano tridesetak klizišta, a jedno od njih je prekinulo putnu komunikaciju Vareš - Breza na lokalitetu "Kapija". Došlo je do izlivanja rijeka Stavnje i Bukovice i planinskih potoka čime je došlo do ugrožavanja stambenih objekata u naseljenim mjestima Borovica, Hodžići, Dabravine, Strica, Ponikva, Duboštica kao i u samom gradu. Dio opštine je uslijed toga ostao bez električne energije, došlo je do rušenje pojedinih stubova, kidanja električnih vodova i ugrožavanja trafo stanica.

U Sanskom Mostu stanje se stabilizuje nakon što je u toku noći prestala kiša. Sana se povukla 40-tak centimetara i građani su odahnuli, ali veliki dio središta grada je i dalje pod vodom. Dijelovi Sanskog Mosta na desnoj obali i dalje su odsječeni, Opštinski štab (OŠ) Civilne zaštite (CZ) zasjedao je i jutros, prati situaciju i preduzima neophodne mjere. Ulice Muhići, Mahala i Alagića sokak na lijevoj obali takođe su poplavljene i prilaz je moguć samo čamcima. U Mješovitoj srednjoj školi organizovan je prihvatni centar u koji je sinoć smješteno 30-tak najugoženijih građana oko čijih kuća je voda,a oni nemaju rodbine koja bih ih smjestila.

Stanje u Sprečkom polju, nizvodno od Lukavca u Gračanici i Doboj Istoku i dalje je veoma teško, iako je kiša juče prestala padati, pa se čak u dva-tri navrata sunce pojavilo kroz bijele oblake, što je ponajviše obradovalo vlasnike poplavljenih fabrika, vlasnike kuća koje su ugrožene klizištima i odronima. Splasnula je i panika mještana u selima u slivu Spreče, nakon dezinformacije i glasina da će puknuti brana na jezeru Modrac i da će ova naselja biti zbrisana sa lica zemlje. Mnogi su noć proveli kod rodbine u visinskim dijelovima ovog dijela BiH. Nivo jezera Modrac opada po 5 centimtara na sat.

Na području Gračanice aktivirano je stotinu novih klizišta, mnogi lokalni putni pravci su u prekidu, a najteže stanje je u udaljenom naselju Prijekod Brdo, zaseoku Jahići. Ovo selo, kao zmija opasalo je klizište, a u Jahićima je trideset kuća direkto ugroženo. Mnoge su kuće popucale, jedna je srušena, a iz ostalih ljudi su se iselili. Na terenu su jedinice civilne zaštite, a na jutrošnjoj sjednici Opštinskog štaba, raspoređena je mehanizacija nekoliko građevinskih firmi koja je na terenu.

U Jahićima više nema ni puta kojeg su mještani uz pomoć opštine sagradili prije pet godina. Asvaltni sloj klizište mota kao list papira, a onda nadire voda. Stanje je alarmantno. Gračanička privreda će, prema riječima komandanta Opštinskog štaba CZ Gračanica Nusreta Helića, pretrpiti ogromne, milionske štete. Poplavljenim gračanikim kompanijama „Isovod“, „Seming“, „Helioplast“, „Širbegović“, „Iplas“, „Suman“ ne može se prići. Juče su gračanički kvartovi, naizmjenično dobili struju po tri sata dnvno, a počelo je i snadbijavanje pitkom vodom.

Portparol Uprave za indirektno oporezivanje BiH Ratko Kovačević potvrdio je za “Avaz” da preko pojedinih graničnih prelaza danas pristiže humanitarna pomoć iz Makedonije i Slovačke.

"Granični prelazi Brčko i Šamac nemaju struje, oni su u lošim uslovima. Poplavljene su i carinske ispostave u Prijedoru i Banjaluci. Takođe granični prelazi Kostajnica i Novi Grad prilično su kritični zbog porasta vodostaja. U centralno skladištu UIO u Banjaluci također je poplavljeno", kazao je Kovačević.

Iako je kiša prestala padati stanje na području opštine Teočak se i dalje pogoršava. Saobraćaj se otežano odvija na skoro svim putnim pravcima, a u potpunosti je zatvoren na glavnom putnom pravcu Omerovići - Janja, Stari Teočak - Tursunovo Brdo, te Sniježnica - Janja. Od jutros je u prekidu i alternativni putni pravac Sniježnica - Sapna koji je bio jedina komunikacija sa Teočaka sa Tuzlom.

Štab Civilne zaštite registrovao je 48 klizišta samo na putnim komunikacijama i ona koja ugrožavaju stambene objekte, dok su na drugim terenima nebrojena klizišta. Kada su u pitanju domaćinstva najteža situacija je na Prisoju odakle je već evakuisano 10 porodica čije su kuće zbog klizišta u kritičnom stanju. U Sniježnici su evakuisane tri a u Salkanovićima jedna porodica. Iz Štaba CZ kažu da situaciju dodatno otežavaju porodice koje ne žele da se evakuišu i na svoj rizik i dalje ostaju u svojim kućama.

Nivo rijeke Tinje na mjernom mjestu kod Koprića mosta u centru Srebrenika iznosi 215 centimetara, što je manje za 220 centimetara u odnosu četvrtak, kada je ova rijeka bila dostigla rekordno visok nivo. Zahvaljujući prestanku padavina, nivo Tinje je i dalje u postepenom padu, a na većem dijelu svog toka već se i povukla u svoje korito, tako da se stanje na ugroženim područjima postepeno normalizuje. Međutim, zbog obilnih padavina u proteklih nekoliko dana pojavio se i veliki broj klizišta koja ugrožavaju putne komunikacije, stambene objekte i vodovodnu mrežu.

Prema posljednjim informacijama iz Opštinske službe CZ Srebrenik, u protekla tri dana uništeni su poljoprivredni usjevi u dolini Tinje na površini od blizu 500 hektara, a u srijedu, četvrtak i petak, kada je bilo najkritičnije stanje, pod vodom je bilo blizu 1.000 stambenih, pomoćnih i poslovnih objekata.

Akcije Oružanih snaga BiH

Oružane snage BiH trenutno djeluju u najugroženijim područjima sa helikopterima, ljudstvom, čamcima, kamionima, obezbjeđivanjem nasipa, i drugim resursima. Danas je do poslijepodnevnih sati, helikopterskim akcijama u Šekovićima je spašeno 12 ljudi, od toga šestero djece, u opštini Doboj-Jug prevezeno šest pacijenata na hemodijalizu, u Maglaju je spašeno osam osoba i troje djece. Isti helikopter je pruzeo čamce sa spašenim osobama i prebacio ih na sigurno područje, saopšteno je iz Ministarstva odbrane BiH.

U poslijepodnevnim satima helikopterskim akcijama se spašava ugroženo stanovništvo na području Doboja (u Topčić polju, Maglaju, Mravićima, Usori), nakon čega isti helikopter treba da djeluje u području Šekovića. U rejonu Maglaja djeluju helikopteri koji su uzletili sa heliodroma iz Banjaluke (dvije Gazele, i jedan UH-1), koji su manjeg kapaciteta koji su imali intervencije u području Maglaja i Doboja.

Osim toga, pripadnici OS BiH su angažovani na području opštine Doboj gdje pomažu u pravljenju nasipa od pijeska, a angažovan je tim Inžinjerijskog bataljona OS BiH, čamci i druga oprema.

Pripadnici OS BiH su angažovani na evakuaciji stanovništva i spašavanju materijalnih dobara i u Zenici, Bijeljini, Maglaju, Žepču, Živinicama, Zvorniku, Sarajevu, Janji. U ovima akcijama je bilo angažovano više od 320 pripadnika Oružanih snaga BiH, pet helikoptera, 25 motornih vozila, 14 čamaca, jedan utovarivač, jedno sanitetsko vozilo itd.

Tokom dana nastaviće se akcije spašavanja i pomoći helikopterima Oružanih snaga BiH, Eufora, te helikoptera iz Slovenije i Hrvatske.

Predsjedavajući Savjeta ministara BiH Vjekoslav Bevanda zahvalio se susjednim zemljama na pruženoj pomoći građanima BiH usljed teških poplava.

"I pored izuzetno teške situacije i u vašim državama, pružili ste i pružate nesebičnu pomoć ugroženom stanovništvu u poplavljenim područjima. U borbi sa ovom ogromnom prirodnom katastrofom, vaša podrška zaslužuje posebnu zahvalnost koju vam upućujem u ime Savjeta ministara BiH i u ime svih građana BiH", naveo je Bevanda.



Ambasada SAD-a poslala 13 čamaca

Trinaest motornih čamaca koje su Sjedinjene Američke Države poslale u BiH stigli su jutros oko pola 10 na Sarajevski aerodrom, potvrđeno je za NAP iz Ambasade SAD u glavnom gradu BiH.

"Pomoć je stigla i toku su carinske procedure i čamci odmah idu na teren. Sve se radi u saradnji sa Ministarstvom bezbjednosti BiH", rečeno je nezvanično agenciji Patria.

Čamci će biti hitno upčeni u Zenicu i Bijeljinu, sedam u Zenicu i šest u Bijeljinu kako bi učestvovali u spasilačkim akcijama i akcijama dostavljanja pomoći,. Američka vlada je odobrila ovu hitnu pomoć juče i dodatnih 50.000 dolara.

OEBS odobrio 30.000 evra

Generalni sekretar OEBS-a Lamberto Zanier odobrio je 30.000 evra iz Dobrotvornog fonda OEBS-a za pružanje pomoći najugroženijima u velikim poplavama u BiH, saopšteno je iz Misije OEBS u BiH. Ova finansijska pomoć biće obezbijeđena kroz Misiju OEBS-a u BiH.

(MONDO/agencije, Foto: YouTube/screenshot)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE