• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Gregorijan pohvalio "Transparensi internešnel"

Rafi Gregorijan pohvalio hrabrost i predanost TI zbog razotkrivanja najflagrantnijih primjera zloupotrebe vlasti i korupcije u BiH.

 Gregorijan pohvalio "Transparensi internešnel" Izvor: MONDO

Promovisanjem vršenja dobre vlasti, odgovornosti i transparentnosti u radu javnih institucija nevladina organizacija "Transparensi internešnel" (TI) dobila je instrumentalni značaj u borbi protiv korupcije širom svijeta i u BiH, istakao je prvi zamjenik visokog predstavnika u BiH Rafi Gregorijan tokom susreta sa predsjedavajućim Upravnog odbora TI Iget Label.

"Činjenica da je BiH i dalje najniže rangirana zemlja zapadnog Balkana na posljednjem indeksu percepcije korupcije koji priprema ova međunarodna organizacija jasan je znak da BiH mora obaviti još dosta posla na iskorjenjivanju korupcije", naglasio je on.

Gregorijan je pohvalio hrabrost i predanost TI u BiH i njegove članove zbog, kako je rekao, razotkrivanja najflagrantnijih primjera zloupotrebe vlasti i korupcije u cijeloj zemlji, uključujući i Brčko distrikt, gdje je tražio da ova organizacija sarađuje sa vlastima i javnošću u rješavanju ovog pitanja, saopšteno je iz OHR-a.

"Uprkos stalnim napadima na njegove članove i njihov vrijedan rad, TI BiH je istrajao u istraživanju i razotkrivanju slučajeva korupcije, čime je doprinio uspostavljanju vladavine prava na svim nivoima i u cijeloj zemlji", izjavio je prvi zamjenik visokog predstavnika.

Gregorijan je izrazio žaljenje što je reagovanje vlasti na zaključke TI BiH često bilo vrlo razočaravajuće, navodeći da umjesto da se uhvate u koštac sa otkrivenim problemima, nadležni organi su se stalno upuštali u lične napade na članove TI BiH.

"Umjesto da se krivi donosilac vijesti, svi nivoi vlasti u BiH trebalo bi da rade na unapređenju vršenja vlasti, jačanju odgovornosti, jačanju transparentnosti i učešću građanskog društva u javnom životu", zaključio je Gregorian.

Današnjem sastanku sa Iget Label prisustvovali su i član Upravnog odbora TI za Evropu i centralnu Aziju Boris Divjak, predsjednik Upravnog odbora TI BiH Emir Đikić, i izvršni direktor TI BiH Srđan Blagovčanin.

(Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE