• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

BiH prekinula istragu o tuzlanskoj koloni

Portparol Tužilaštva za ratne zločine Srbije Bruno Vekarić izjavio je da je Tužilaštvo BiH prekinulo istragu o slučaju "tuzlanska kolona."

 BiH prekinula istragu o tuzlanskoj koloni Izvor: MONDO

Vekarić je naveo da je takva informacija stigla iz Sarajeva.

"Mi smo tu informaciju dobili u Sarajevu. To je rečeno na jednom okruglom stolu. Ali to morate da pitate u Tužilaštvu BiH. U tom predmetu osuđena je samo jedna osoba koja je pucala u vojnika JNA na osam godina zatvora. Pretpostavljam da je poslije toga postupak stao", rekao je Vekarić za banjalučki "Glas Srpske".

On je dodao da posjeduje videozapis konferencije za štampu na kojoj branioci Ilije Jurišića, optuženog za zločine nad vojnicima JNA u "tuzlanskoj koloni" u maju 1992, advokati Đorđe Dozet i Stevan Protić kažu da se u BiH vodi fingirani postupak u predmetu Jurišić.

"Jurišićevi advokati tvrde da je proces započet samo zato da bi se taj slučaj prebacio u BiH", naveo je Vekarić i dodao da bi danas ili sutra u Beogradu mogla da bude donijeta presuda u slučaju Jurišić.

Govoreći o slučaju Dobrovoljačka ulica u Sarajevu, Vekarić je kazao da je postojala korektna saradnja sa kolegama iz Sarajeva, sa kojima su u oktobru 2006, u tri navrata, razmijenjeni podaci.

"Kad je riječ o zločinu o Dobrovoljačkoj ulici, po riječima glavnog tužioca Tužilaštva BiH Milorada Barašina, ta istraga u BiH traje više od sedam godina. Pružili smo svaku moguću asistenciju u smislu otkrivanja i rasvjetljavanja tog zločina, ali kasnije nismo dobili nijednu povratnu informaciju. Zato smo pokrenuli svoju istragu", rekao je Vekarić.

Prema njegovim riječima, Tužilaštvo za ratne zločine Srbije predlaže da dva tužioca razgovaraju i nađu zajednička rješenja, kako "niko ko je odgovoran za ratne zločine ne bi izbjegao pravdi".

"S druge strane, bilo bi dobro da se postignu sporazumi na političkom nivou. Da se sporazum o ustupanju dokaza kakav Tužilaštvo za ratne zločine Srbije ima sa svim zemljama u regionu, napravi i sa Tužilaštvom BiH", kazao je Vekarić.

Govoreći o Interpolovim potjernicama, koje su po nalogu Specijalnog tužilaštva za ratne zločine Srbije raspisane za osumnjičenima u slučaju Doborovoljačka ulica, on je rekao da je Specijalno tužilaštvo "odradilo svoj dio posla, a da se dalje radi o političkim procjenama i dogovorima".

Vekarić smatra da političari treba da "nađu zajednička rješenja ne komentarišući procese i istrage".

"Šta se dešava u Sarajevu vezano za Interpolove potjernice ja zaista ne znam. Taj predmet sedam godina je tamo aktuelan i ništa nije urađeno", istakao je Vekarić.

On tvrdi da su potjernice raspisane po propisanoj proceduri, dodajući da je poslije toga krenulo "rasplamsavanje i političko prepucavanje", pa i pominjanje poternica za ljudima u Srbiji kao reakcija iz BiH.

"Time su ozbiljne stvari svedene na nivo dječje igre", rekao je Vekarić.

(MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE