• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Novi premijer FBiH - Terzić ili Imamović?

SDA je počela konsultacije sa više kandidata koji bi trebalo da zamijene premijera FBiH Nedžada Brankovića koji je ponudio ostavku

 Novi premijer FBiH - Terzić ili Imamović? Izvor: MONDO

"Tražimo osobu koja je sposobna da se uhvati u koštac sa nagomilanim ekonomskim problemima. Tražimo nekoga iz privrede, koji ima iskustvo i osjeća probleme ovakvog sistema i može odmah doprinijeti preduzimanjem određenih mjera i uklanjanju prepreka za razvoj", rekao je predsjednik SDA Sulejman Tihić, gostujući na BH Radiju 1.

On je naglasio da je očekivao ostavku Brankovića, jer je njegov zahtjev prije Kongresa SDA bio da u skladu sa principima stranke lica sa aktivnom optužnicom ne mogu obavljati funkcije u izvršnoj i zakonodavnoj vlasti.

Odgovarajući na pitanje da li je riječ samo o smjeni premijera FBiH ili pada cijela Vlada, Tihić je rekao da se očekuje zvanično tumačenje nadležnih organa.

On je dodao da u slučaju da pada cijela Vlada FBiH moraju otpočeti razgovori sa koalicionim partnerima o tome šta dalje preduzeti.

Prema njegovim riječima, čitav problem u vezi sa novim premijerom i evenutalno nekim izmjenama u Vladi FBiH moraju biti razriješene u narednih 15 dana.

Terzić ili Imamović?

Prema anketi portala "Sarajevo-x" najveću šansu da zasjedne u premijersku fotelju FBiH ima Adnan Terzic sa osvojenih 42 odsto glasova, dok drugo mjesto zauzima Nihad Imamović, aktualni predsjednik Uprave ASA holdinga sa osvojenih 21 odsto glasova.

Banjalučki "Fokus" spekuliše da bi Brankovića ipak mogao zamjeniti Imamović, koji je i lider dva udruženja poslodavaca u BiH, zbog angažovanja u jačanju privrednog razvoja BiH kroz predsjedavanje upravnim odborima Asocijacije poslodavaca BiH i Udruženja poslodavaca FBiH.

Adnan Terzić ranije je izjavio da je njegova politička budućnost u perspektivi vezana za SDA, samo bez ikakvih službenih dužnosti.

Terzić je, međutim, odbacio priče da je bilo razgovora o tome da on nakon kogresa SDA prihvati neku dužnost u Vladi.

Prema Ustavu FBiH funkciju premijera preuzimaju njegovi zamjenici do imenovanja novog predsjednika vlade.

Prema riječima Mirsada Kebe, potpredsjednika FBiH, usvajanje Brankovićeve ostavke očekuje se u ponedjeljak, 1. juna, kao i da se naredne sedmice očekuje prijedlog za novog premijera FBiH.

"Novi premijer mora biti ličnost koja će sintetizovati sve interese, ne samo parlamentarne većine. Do tada, ministri u Vladi FBiH treba da obavljaju svoje dužnosti kao da se ništa nije desilo", dodao je Kebo.

(MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE