• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Poslanici različito o zahtjevu Incka

Parlamentarci Srpske iznijeli su različite stavove na zahtjev visokog predstavnika da se ponište zaključci o prenosu nadležnosti sa RS na BiH

 Poslanici različito o zahtjevu Incka Izvor: MONDO

Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske nije želio da prejudicira kakav će biti stav entitetskog parlamenta povodom zahtjeva visokog predstavnika u BiH da se ponište skupštinski zaključci u vezi s Informacijom o efektima prijenosa ustavnih nadležnosti s RS na institucije BiH.

Radojičić je u izjavi novinarima kazao da je Skupština kolektivni organ i da niko od stranaka ili poslanika ne odlučuje pojedinačno, već da je potrebno da se u redovnoj proceduri o tome izjasne svi poslanici ili na sjednici ili na neki drugi način.

Naveo je da je dato vrijeme da se o Inckovom zahtjevu obave stranačke konsultacije, ali ne želi da spekulira kakav će stav biti.

Potpredsjednik Narodne skupštine Republike Srpske (RS) Šefket Hafizović smatra da je očekivan i opravdan zahtjev visokog predstavnika u BiH Valentina Incka upućen Narodnoj skupštini RS za poništavanjem skupštinskih zaključaka o efektima prenošenja ustavnih ovlaštenja sa RS na institucije BiH.

"Ukazivali smo da su takvi zaključci protivdejtonsko djelovanje i zbog toga imamo ovakvo reagovanje visokog predstavnika'', rekao je Hafizović, koji je i poslanik SDA.

Hafizović kaže da očekuje da Narodna skupština RS do 11. juna usvoji zaključak kojim će staviti van snage zaključke parlamenta od 14. maja.

Šef Poslaničkog kluba SDS-a u Narodnoj skupštini RS Borislav Bojić smatra da bi predsjednik Srpske trebalo da održi konsultacije sa svim političkim partijama zbog zahtjeva visokog predstavnika u BiH Valentina Incka da budu poništeni skupštinski zaključci u vezi sa Informacijom o efektima prenosa ustavnih ovlaštenja sa RS na institucije BiH.

On je ocijenio da je pismo visokog predstavnika parlamentu RS, u kojem se zahtjeva poništavanje ovih zaključaka, ozbiljno i da zbog toga postoji potreba da predsjednik RS i političke partije iznesu svoje stavove u vezi sa tim s obzirom da se, kako je naveo, spremaju ozbiljne političke odluke. Dodaje da je o ovom pitanju najvažniji stav SNSD-a s obzirom na njihov parlamentarni kapacitet u Narodnoj skupštini RS.

Poslanik PDP-a u Narodnoj skupštini RS Zoran Đerić smatra da je prošlo vrijeme da visoki predstavnik u BiH nameće bilo kakve stavove.

"Visoki predstavnik u BiH konačno bi trebalo da bude autoritet koji će se nezavisno i nepristrasno postaviti prema svima stranama u BiH. Mislim da je neophodno da se poštuje Ustav BiH i Ustav RS'', rekao je Đerić, komentarišući jučerašnje obraćanje visokog predstavnika Valentina Incka pred Savjetom bezbjednosti UN u Njujorku.

On je istakao da visoki predstavnik mora biti potpuno neutralan u tumačenju svojih stavova i pogleda u BiH, navodeći da ne smatra da je ono što čini RS kočnica napretku u BiH, već, naprotiv, da može biti pokretačka snaga.

Poslanik Stranke za BiH Muharem Murselović smatra da zahtjev visokog predstavnika u BiH Valentina Incka predstavlja svojevrstan bumerang.

"Parlament sada treba da nađe rješenje za poništavanje sopstvenih zaključaka", rekao je Murselović i naglasio da ni teoretski ni praktično nije moguće vratiti nadležnosti koje su sa entiteta prenesene na institucije BiH, na šta je upozoravao u raspravi o Informaciji o efektima prenosa ustavnih ovlaštenja sa RS na institucije BiH.

Murselović je istakao da je sve u Informaciji bilo ''sa ciljem da se na svaki način uruše institucije države i prenesene nadležnosti i da se na svaki način podriva BiH'', zaključujući da je takvo ponašanje moralo dobiti odgovor visokog predstavnika.

Od stava SNSD-a o zahtjevu visokog predstavnika u BiH Valentina Incka za poništavanjem skupštinskih zaključaka o prenošenju nadležnosti sa Republike Srpske (RS) na institucije BiH zavisiće i odgovor parlamenta RS, rekao je šef poslaničke grupe SRS RS u Narodnoj skupštini Milanko Mihajlica.

Mihajlica je, reagujući na zahtjev visokog predstavnika u BiH Valentina Incka da Narodna skupština RS do 11. juna proglasi ništavnim zaključke o efektima prenošenja nadležnosti sa RS na BiH, istakao da SRS smatra da je riječ o vrlo ozbiljnom problemu, kao i da su neophodne konsultacije na najvišem nivou, koje treba da organizuje predsjednik RS Rajko Kuzmanović.

On je rekao da se nikada do sada nije dogodilo da visoki predstavnik traži da se poništi akt Narodne skupštine RS.

"Ovdje se praktično traži da parlament RS ponizi samu sebe na jednom vrlo ozbiljnom pitanju i SRS smatra da oni koji su učestvovali u kreiranju skupštinskih zaključaka treba da obave određenu vrstu konsultacija kako bi se pokušao pronaći adekvatan odgovor na ovo pitanje, svjesni činjenice i mogućih posljedica'', izjavio je Mihajlica novinarima u Banjaluci.

Živković: Jednostran pogled na dešavanja u BiH

Zamjenik predsjedavajućeg Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH Milorad Živković smatra da je visoki predstavnik u BiH Valentin Incko svojim istupom u UN i pismom Narodnoj skupštini RS pokazao jednostran pogled na dešavanja u BiH.

"U zadnje vrijeme sve više se uviđa da on nije visoki predstavnik EU, nego specijalni izaslanik SAD", rekao je Živković za Srnu.

Prema njegovim riječima, postalo je očigledno da je Incko, tražeći podršku SAD da bude visoki predstavnik, obećao da će podržati američku politiku u BiH.

"A, ta politika se ispoljila u njegovom govoru u UN, gdje je praktično za sve što se dešava u vezi sa zastojem reformi u BiH okrivio odgovorne ljude u RS", istakao je Živković.

Živković kaže da je od visokog predstavnika očekivao da će se u Njujorku zauzeti za partnerski oblik saradnje između BiH i UN.

"Vlasti BiH u tom partnerskom odnosu mogle bi da odluče da snage UN odnosno EU više nisu potrebne, umjesto što UN u svom izvještaju svake godine navode da je u BiH krizna situacija i da prijeti opasnost od sukoba kako bi opravdali ostanak snaga UN, sada pretvorenih u misiju `Altea`", rekao je Živković.

Međunarodni predstavnik u BiH Valentin Incko zatražio je da Narodna skupština RS do 11. juna proglasi ništavnim svoje zaključke o efektima prenosa nadležnosti sa RS na BiH i time spriječi njihovo stupanje na snagu.

(agencije/MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE