• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Hrvatska i BiH okončale trgovinski rat

Vlasti BiH i Hrvatske dogovorile da od 1. juna ponovo uspostave nesmetanu trgovinu mesa i mesnih prerađevina.

 Hrvatska i BiH okončale trgovinski rat Izvor: MONDO

Dogovor kojim je okončana zabrana uvoza i izvoza peradi i prerađevina od peradi i proizvoda od ribe i goveđeg mesa, postigli su u subotu u Sarajevu ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mladen Zirojević i ministar poljoprivrede, ribarstva i ruralnog razvoja Hrvatske Božidar Pankretić.

Zirojević je istakao da je ostalo da bude riješeno pitanje prometovanja živog mesa sitnih preživara, goveda i ribe, ali da će u narednih petnaest dana na ekspertskom nivou biti uspješno riješeni i ovi problemi.

"Na sastanku je dogovoreno da u narednom periodu radimo na međusobnom usklađivanju i priznavanju certifikata koji prate pošiljke koje su predmet spoljnotrgovinske razmjene", rekao je Zirojević.

On je naglasio da je Hrvatska najznačajniji spoljnotrgovinski partner BiH i da je BiH jako stalo da u tom smislu imaju izuzetno dobre odnose i saradnju.

Zirojević je podsjetio da je zabranjen izvoz iz BiH u Hrvatsku živih goveda, mesa i proizvoda od goveđeg mesa, živih ovaca, mesa ovaca i proizvoda od mesa ovaca, žive peradi, konzumnih jaja, rasplodnih jaja, jednodnevnih pilića, mesa i proizvoda od mesa peradi, živih svinja, mesa svinja i proizvoda od svinjskog mesa, žive ribe i njihovih jaja i gameta.

Prema njegovim riječima, BiH je veoma brzo reagovala na isti način kao i Hrvatska, jer nije bilo spremnosti hrvatske strane na bilateralne susrete i razgovore.

Pankretić je istakao da je napravljen veliki napredak i da će dogovor doprinijeti da privrednici BiH i Hrvatske mogu dalje poslovati u zajedničkom interesu dvije zemlje.

"Ono što nam je bilo najproblematičnije u spoljnotrgovinskoj razmjeni danas smo riješili. Razgovori u vezi sa rješavanjem preostalih problema biće nastavljeni i mislim da će biti riješeni", rekao je Pankretić.

On je naglasio da je BiH izuzetno važan trgovinski partner Hrvatske i da je zadatak predstavnika dvije zemlje da učine sve kako ne bi bilo trgovinskih barijera i sprečavanja privrednika da i dalje sarađuju.

"Ono što nudimo je i saradnja dvije zemlje u dijelu legislative i svega onoga što je na putu BiH prema EU. Bićemo tu vrlo konkretni i mislim da možemo BiH puno pomoći", smatra Pankretić.

(Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE