• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Inckov zahtjev - pitanje opstanka RS?

Predstavnici nekoliko udruženja iz RS tvrde da zahtjev visokog predstavnika u BiH pokazuje da postoji plan za ukidanje Srpske.

 Inckov zahtjev - pitanje opstanka RS? Izvor: MONDO

"Zahtjev visokog predstavnika u BiH Valentina Incka da Narodna skupština Republike Srpske proglasi ništavnim svoje zaključke o efektima prenosa nadležnosti sa RS na BiH pokazuje da postoji plan za ukidanje Srpske", ocijenio je Srbski narodni pokret "Izbor je naš".

"Ukoliko ustanove Srpske nisu u stanju da zaštite njen suverenitet, koji je potvrđen Dejtonskim sporazumom, pokret smatra da predsjednici RS Rajko Kuzmanović, Narodne skupštine Igor Radojičić i Vlade Milorad Dodik treba da pozovu Rusiju kao garanta Dejtonskog sporazuma, kako bi zajednički odbranili suverenitet i teritorijalni integritet RS", navodi se u saopštenju ove organizacije.

"Zahtjev visokog predstavnika u BiH Valentina Incka pokazuje da sarajevski lobi, na čelu sa članom Predsjedništva BiH Harisom Silajdžićem, još pokušava da stvori unitarnu BiH", ocijenio je predsjednik Saveza logoraša RS Branislav Dukić.

"Ovaj Inckov zahtjev pokazuje da sarajevski lobi još pokušava da stvori unitarnu BiH, bez obzira na odluku Narodne skupštine RS da nema više prenošenja nadležnosti sa eniteta na nivo BiH i da je sve ono što je do sada bilo preneseno van Dejtonskog sporazuma i Ustava BiH", rekao je Dukić Srni.

On smatra da visoki predstavnik nema pravo da se miješa u političke stvari BiH.

"Ovo je još jedan pokazatelj da stranci žele da se ovdje što duže zadrže, jer im tako izgleda odgovara", dodao je Dukić.

Predsjednik Republičke organizacije porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila RS Nedeljko Mitrović smatra da zahtjev međunarodnog predstavnika u BiH predstavlja odraz diktature, poniženja i i diskriminacije prema srpskom narodu.

"Na ovaj način se gazi dostojanstvo srpskog naroda i ne poštuju žrtve rata. To ne možemo posmatrati blagonaklono, to nas vrijeđa i ponižava, posebno jer dolazi od visokog predstavnika", rekao je Mitrović Srni, reagujući na zahtjev Incka da Narodna skupština RS do 11. juna proglasi ništavnim svoje zaključke o efektima prenosa nadležnosti sa RS na BiH i time spriječi njihovo stupanje na snagu.

Mitrović je naveo da se njegova organizacija energično suprotstavlja takvom ponašanju i namjerama i pruža punu podršku institucijama vlasti RS, poslanicima u Narodnoj skupštini i Vladi RS da izdrže u ovom, kako je naveo, teškom političkom trenutku.

"Ogorčeni smo ovakvim konstantnim ponašanjem manje - više svih visokih predstavnika i drugih predstavnika međunarodne zajednice, koji legalno i polulegalno provode određene zahtjeve i interese bošnjačke politike", naglasio je Mitrović.

Ambasador Ruske Federacije u BiH Konstantin Šuvalov izjavio je Srni da Narodna skupština RS ima određeni vremenski period u kojem treba da odgovori na zahtjev Valentina Incka i izrazio uvjerenje da će biti pronađeno rješenje koje neće dodatno pooštriti situaciju.

Na pitanje da li je upotreba bonskih ovlašćenja dobro rješenje, Šuvalov je rekao da bi bilo preuranjeno davati bilo kakav komentar u vezi sa njihovom upotrebom.

Šuvalov je izrazio mišljenje da bilo kakve izvanredne mjere nisu dobro rješenje za BiH.

Da je dijalog jedino rješenje smatra i šef poslaničkog kluba SNSD u Narodnoj skupštini RS Željko Mirjanić koji je izjavio je da poslanici Srpske usvajanjem seta zaključaka od 14. maja nisu prekršili Ustav BiH i da su spremni za dijalog sa visokim predstavnikom u cilju unapređenja funkcionisanja institucija BiH i poštivanja Ustava.

"Visoki predstavnik je uvijek dobro došao u Narodnu skupštinu RS i uvijek ćemo ga uvažavati kao predstavnika međunarodne zajednice, ali sa druge strane očekujemo da i on uvaži nas, koji smo legalno i legitimno izabrani da izražavamo volju građana. Uvijek ćemo nastojati da nađemo kompromis, dijalog i zajedničko rješenje i očekujemo da i oni koji nas kritikuju kažu gdje smo pogriješili ako smo pogriješili", rekao je Mirjanić.

On je rekao da parlament Srpske nije imao za cilj da dovede u pitanje ustavni poredak BiH i dodao da poslanici, koji su podržali ove zaključke, smatraju da to nisu ni učinili.

Međutim, lider Demokratskog narodnog saveza (DNS) Marko Pavić smatra da je visoki predstavnik u BiH Valentin Incko, zahtjevom da Narodna skupština proglasi ništavnim svoje zaključke samo potpisao materijale koje su lobisti sačinili prije nego što je on došao u OHR.

"Smatram da njegova ovlaštenja ne sežu toliko da može zahtjevati od Narodne skupštine RS da ona poništava svoje odluke", rekao je Pavić.

On je dodao da DNS, ni u kom slučaju, neće prihvatiti bilo čiju inicijativu da se poništava nešto što je u skladu sa Dejtonskim mirovnim sporazumom.

Međunarodni predstavnik u BiH Valentin Incko zatražio je da Narodna skupština RS do 11. juna proglasi ništavnim svoje zaključke o efektima prenosa nadležnosti sa RS na BiH i time spriječi njihovo stupanje na snagu.

"Mišljenje Vlade RS i zaključci Narodne skupštine dovode u zabludu, pogrešni su i stoga neprihvatljivi", naveo je Incko u pismu koje je u posjedu Srne.

Narodna skupština RS u zaključcima u vezi sa Informacijom o efektima prenosa ustavnih ovlaštenja sa RS na institucije BiH tvrdi da prenošenje nadležnosti bez prethodnog dogovora entiteta nije ustavan.

(MONDO/Srna, foto: Nezavisne)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE