• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

BiH avionima plaća liječenje ranjenika u Srbiji?

Srbija zainteresovana za avione "orao" i "galeb" BiH, ali i za "prebijanje" dugova koji su se nagomilali od rata zbog liječenja ranjenika na VMA.

 BiH avionima plaća liječenje ranjenika u Srbiji? Izvor: MONDO

Ministar odbrane Bosne i Hercegovine (BiH) Selmo Cikotić izjavio je za "Dnevni avaz" da Predsjedništvo BiH još nije odlučilo o sudbini aviona "orao" i "galeb", za koje je ministar odbrane Srbije Dragan Šutanovac nedavno u Sarajevu i zvanično potvrdio zainteresiranost.

Srbija bi ove letjelice otkupila od Oružanih snaga BiH, ali za sada nema osnova da se govori o cijeni, odnosno o tome koliko bi BiH mogla dobiti novca od prodaje tih aviona i ostalog naoružanja.

Opredijeli li se Predsjedništvo za prodaju Srbiji, već je izvjesno da će to biti u bescjenje. Jer, Beograd se oslanja na dogovor entitetskih vlada i Vijeća ministara BiH, prema kojem bi 80 posto sredstava dobijenih prodajom viška naoružanja bilo alocirano za podmirenje dugova nekadašnjih entitetskih ministarstava odbrane.

Budući da su ranjenici Vojske RS u proteklom ratu besplatno liječeni na VMA u Beogradu, sada se Srbija nada da bi se taj "dug" mogao podmiriti ustupanjem "orlova" ili njihovom superpovoljnom prodajom.

"To bi značilo da bi avionima iz BiH bili pokriveni i troškovi koje je zločinac Ratko Mladić napravio tokom liječenja na VMA u ratnom i poratnom periodu", piše "Dnevni avaz".

Mnogi vjeruju da će članovi Predsjedništva Željko Komšić i Haris Silajdžić prepoznati interes BiH u očuvanju aviona "orao".

(MONDO/Agencije)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE