• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Kriza u Federaciji BiH koči put ka EU

Evropski put BiH, prema ocjeni političara iz RS, značajno koče trvenja između bošnjačkih partija i ekonomska kriza u FBiH.

 Kriza u Federaciji BiH koči put ka EU Izvor: MONDO

Evropski put BiH, prema ocjeni političara iz Republike Srpske (RS), značajno koče trvenja između bošnjačkih partija, nagomilani socijalni problemi, finansijska i ekonomska kriza u Federaciji BiH (FBiH), koja je kulminirala ostavkom federalnog premijera Nedžada Brankovića, piše "Glas Srpske".

Poslanik SNSD-a u Parlamentu BiH Lazar Prodanović smatra da evropski put BiH značajno usporava i isključivost sarajevskih političara koji sa predstavnicima RS razgovaraju po principu "uzmi ili ostavi".

"Vječito postavljanje ultimatuma RS i želja za dominacijom bošnjačkih političara ruše evropski put", konstatovao je Prodanović.

Prema njegovim riječima, RS je spremna na razgovore, ali pod uslovom da ostali politički akteri konačno priznaju dejtonsku strukturu zemlje sa dva potpuno ravnopravna entiteta.

Zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda Parlamenta BiH Milorad Živković istakao je složeno uređenje FBiH kao suštinu problema u BiH, dodajući da bi zbog toga međunarodna zajednica, u skladu sa preporukama Venecijanske komisije, trebalo da insistira na promjeni ustavnog uređenja FBiH, a ne da za svoje neuspjehe u tom entitetu okrivljuje Srpsku.

"Umjesto da rješavaju ta pitanja, neki krugovi iz međunarodne zajednice pokušavaju da probleme podignu na nivo BiH, iako je to konkretno problem FBiH", naveo je Živković.

Potpredsjednik PDP-a Slobodan Nagradić naveo je da bošnjački političari "za sve zlo ovog svijeta krivca traže u RS", i tu je riječ o klasničnoj zamjeni teza.

"Bošnjački političari su time priznali da ne mogu da se nose sa problemima koje su donekle i sami stvorili i sada, bez ikakvih argumenata, za sve nedaće u FBiH, optužuju RS, naivno vjerujući da su ovo devedesete godine", konstatovao je Nagradić.

(MONDO/Agencije)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE